3 Tekenen dat je remblokken aan vervanging toe zijn

0

De remblokken van je auto geven wrijving waardoor je auto vertraagt als je afremt. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van je auto en wanneer je remblokken niet goed werken kan dit gevaarlijke situaties opleveren op de weg. Doordat remblokken slijten vanwege het contact dat ze maken wanneer je afremt met je auto, moeten ze na een bepaalde periode worden vervangen. Maar wanneer is het daar tijd voor? Er zijn een aantal tekenen waar je op kunt letten.

1. Slechte remrespons

Een van de bekendste en duidelijkste tekenen dat je remblokken aan vervanging toe zijn, is wanneer de remrespons van je auto verslechtert. Als je merkt dat je auto slecht reageert als jij op het rempedaal drukt, dan kan het zijn dat de remblokken ernstig versleten of zeer oververhit zijn. Hierdoor neemt het vermogen om de auto te vertragen af. Zeker wanneer er veel kracht van de remblokken wordt gevraagd kan dit gevaarlijk zijn.

2. Luidruchtige remmen

Een ander duidelijk teken dat je remblokken aan vervanging toe zijn, is wanneer de remmen een piepend of hard trillend geluid maken als je remt. Dat kom omdat remblokken stof verzamelen tijdens het dragen. Als dat overmatig wordt opgeblazen wanneer het pedaal ingeduwd of losgelaten wordt, dan kan dit leiden tot trillingen en een piepend geluid.

Het geluid kan ook worden veroorzaakt doordat je remblokken zodanig versleten zijn dat de slijtagesensor in contact komt met de rotor. Zijn je remblokken tot de achterplaat van het remblok versleten, dan laten ze een schrapend geluid horen. Dat komt door metaal op metaal contact tussen de achterplaat van het remblok en de rotor. Dat schrapende geluid kan bij ernstige slijtage hoorbaar zijn als je auto vooruitrijdt of wanneer je het rempedaal induwt.

Luidruchtige remmen

3. Pulserend rempedaal

Het laatste symptoom dat goed op te merken is als je remblokken aan vervanging toe zijn is een pulserend rempedaal. Als je remblokken zeer ernstig zijn versleten, dan kunnen ze ervoor zorgen dat het rempedaal pulseert wanneer je de remmen van je auto gebruikt. Let hierbij wel op: het pulserende pedaal kan ook een teken zijn voor een probleem met de rotor en niet met je remblokken. Dat komt omdat het pulseren het gevolg is van contact tussen de rotor en de remblokken. Het probleem kan dus aan beide kanten liggen.

Overige tekenen dat je remblokken aan vervanging toe zijn

Bovenstaande drie tekenen zijn de meest voorkomende en bekendste signalen dat je remblokken vervangen moeten worden. Naast deze tekenen kun je slijtage van de remblokken ook nog aan andere dingen herkennen. Bijvoorbeeld wanneer je een langere remafstand opmerkt of als je het rempedaal abnormaal ver kunt intrappen. Ook kunnen versleten remblokken een trillend of kloppend gevoel in het stuur veroorzaken. Bij twijfel is het altijd het verstandigst om de remmen even te laten controleren bij de garage. Dan weet je zeker dat je veilig de weg op gaat!

Share.

About Author

Leave A Reply