De vijf meest voorkomende fouten bij het behangen

0

Elke behanger zal beamen dat behangen lang niet zo eenvoudig is als het lijkt. Er komt heel wat plan- en detailwerk bij kijken. Specialisten onderscheiden daarom al snel een aantal fouten die vaak gemaakt worden door beginners. Wij selecteren er hieronder vijf. Deze fouten moet je dus absoluut vermijden om een piekfijn behang te krijgen.

1. Niet weten hoe de puzzel past
De meeste behangen vertonen een patroon. Je moet meer bepaald het verschil kennen tussen een egaal, een random en verticaal (‘vallend’) patroon. Egale patronen zullen altijd matchen van zodra de plafondgrens correct beplakt wordt. Willekeurige patronen komen zelfs zonder die richtlijn uit. Een vallend patroon is dus het moeilijkst. Hier maakt de herhaling ook een verticale progressie. Het kan zijn dat je hierdoor wat papier verliest en/of dat je extra moet snijden: enkel zo kan het patroon overal ‘kloppen’.

2. Te weinig papier
Wanneer je te weinig behangpapier bestelt, loopt je hele project vertraging op. Professionelen zullen je aanbevelen om gebruik te maken van een standaard rollen-berekenaar. Aan de uitkomst voeg je nog eens 30% toe.

3. Behangen bij warm weer
Bij warm weer droogt je lijm (snel) uit. Je moet in zo’n geval dus meer lijm gebruiken dan gewoonlijk. Papierranden zullen in die omstandigheden ook sneller krullen. De beste oplossing is daarom nog om warm weer te vermijden. Wanneer dat niet mogelijk is, doe je er goed aan de randen van extra lijm te voorzien. Vroeg beginnen is aanbevelenswaardig.

4. Een botte schaar
Scherpe snijbladen zijn een absolute must bij het voorsnijden van je behang. Je mes moet door het papier glijden en niet scheuren. Scheuren zijn zonde van je geld.

5. Geen primer
Deze laatste fout kan niet alleen je huidige installatie in gevaar brengen, maar ook de toekomstige verwijdering onnodig bemoeilijken. Een goed behang staat en valt immers met een goede voorbereiding. De muren moeten worden geprepareerd en van een primer voorzien. Soms kan het nodig zijn de muurhoeken te zandstralen. Tot slot kan een zogenaamde ‘shellac’ behandeling veel vervormingen en het ontstaan van luchtbellen vermijden.

Share.

About Author

Leave A Reply