Last van verziendheid?

0

Wat is verziendheid?

Wie last heeft van verziendheid, ook wel Hypermetropie genoemd, kan goed kijken in de verte, maar kan dingen die dichtbij zijn niet goed zien. Lezen gaat dan dus bijvoorbeeld moeilijk. Mensen die verziend zijn knijpen vaak met hun ogen om dichtbij toch goed te kunnen zien. Het is dan ook niet gek dat mensen met hypermetropie ook last hebben van symptomen als hoofdpijn en brandende ogen.

Hoe ontstaat verziendheid?

Bij mensen die verziend zijn vallen de lichtstralen niet óp maar áchter het netvlies van het oog: hierdoor wordt het zicht wazig. Dat kan komen doordat het hoornvlies van het oog te vlak is of doordat de lengtedoorsnede van het oog te kort is.
Er bestaat een verschil tussen verziendheid bij ouderen en verziendheid bij kinderen. Bij ouderen wordt verziendheid vaak veroorzaakt doordat de ooglens door ouderdom stugger wordt: de oogspieren kunnen de lens dan niet meer boller of juist vlakker maken. Leeftijdsverziendheid wordt ook wel Presbyopie genoemd en komt veel voor bij mensen van 40 jaar en ouder.
Ook kinderen kunnen verziend zijn: verziendheid is erfelijk. Vaak wordt verziendheid bij kinderen pas later ontdekt, maar symptomen die op de aandoening kunnen duiden zijn bijvoorbeeld problemen met lezen of het volgen van verhalen in stripboeken. Ook een verminderde aandacht voor bijvoorbeeld klein speelgoed kan een aanwijzing zijn. Wanneer verziendheid bij kinderen niet behandeld wordt kan dat scheelheid of een lui oog tot gevolg hebben.

Wat kan er aan verziendheid gedaan worden?

Verziendheid kan behandeld worden met een bril of met harde of zachte lenzen met een positieve sterkte (een plussterkte). Wanneer men erg verziend is, behoeft men echter een bril met sterke en dus dikke glazen. Nadeel van zo’n bril is dat het beeld vergroot en vervormd wordt en bovendien wordt het zicht belemmerd door het montuur van de bril. Ook verdraagt niet ieder oog contactlenzen, door bijvoorbeeld allergische reacties op de lens of de lenzenvloeistof. Bovendien is bij slechte hygiëne de kans op ooginfecties erg groot.

Ooglaserbehandeling

Mensen met verziendheid kunnen in deze gevallen dus zeker baat hebben bij een laserbehandeling van de ogen. Naast ooglaseren zijn ook lensimplantaten een oplossing voor mensen die last hebben van verziendheid. Er zijn in Nederland diverse oogklinieken waar je een ooglaserbehandeling kunt ondergaan. Schroom niet om ze te bellen voor een intakegesprek als je van plan bent om je ogen te laten laseren. Vraag ook even na bij de zorgverzekeraar in hoeverre een ooglaserbehandeling wordt vergoed. Een goede voorbereiding is het halve werk zullen we maar zeggen.

Share.

About Author

Leave A Reply