Reumatische ziekten nemen toe

0

Ruim 2,3 miljoen mensen hebben last van reumatische aandoeningen zoals artrose, artritis en jicht.

Door de vergrijzing zal dit aantal de aankomende jaren alleen maar toenemen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk om een betere kwaliteit van leven teweeg te brengen voor mensen met reuma? Waar kunnen patiënten terecht? Welke risicofactoren zijn er? Welke aspecten binnen de behandeling zijn cruciaal voor een goed herstel? Je leest op mijngezondheidsgids.nl meer over deze aandoeningen.

Artrose
Bij behandeling voor artrose of slijtage denken veel mensen aan een nieuwe heup of knie, maar er zijn ook andere middelen. De belangrijkste pijlers zijn goede pijnstilling en oefentherapie. Er zijn verschillende types artrose, waardoor soms spierversterking is aangewezen, terwijl er bij anderen meer aan de lichaamsbalans moet worden gewerkt.

Bij de keuze welke oefeningen in te zetten kunnen gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen, zoals bij Reade of ReumaNet Amsterdam. Artrose kan gepaard gaan met ontstekingen, waarvoor een injectie vaak goed helpt.

Tenslotte kan artrose specifieke problemen van handen of voeten geven. Dan kunnen gespecialiseerde therapeuten, zoals ergotherapeuten en podotherapeuten, vaak helpen met bepaalde hulpmiddelen.

Artritis
De belangrijkste vorm van artritis is reumatoïde artritis (chronisch gewrichtsreuma). Het kan op elke leeftijd beginnen, meestal met stijve pijnlijke handen of voeten.

Tegenwoordig kan beschadiging van de gewrichten bijna altijd worden voorkomen. Dat lukt als het probleem snel wordt herkend en meteen met reumamedicijnen wordt behandeld, vaak met een combinatie van middelen.

Als de ziekte snel rustig wordt, is er een goede kans dat daarna veel minder medicijnen nodig zijn. Gelukkig is het goed bekend dat je er snel bij moet zijn. Minder bekend is dat roken een belangrijke oorzaak is van reumatoïde artritis.

Ook speelt voeding een rol, zoals veel zout of suiker eten.

Jicht
Dit is een pijnlijke ontsteking in aanvallen door een teveel aan urinezuur in het lichaam. Dat ontstaat geleidelijk aan, vooral bij mensen met overgewicht en mensen die veel alcohol, of plastabletten gebruiken. Ook jicht kan heel goed met medicijnen worden behandeld, waarbij het erg helpt als er in een vroege fase wat gedaan wordt aan de veroorzakende factoren.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply