Tips voor een sollicitatiegesprek

0

In de huidige moeilijke economische tijd is de kans dat je je baan verliest groter dan ooit. Omdat er zoveel mensen werkzoekend zijn, is het vervolgens al moeilijk door een eerste ronde van de sollicitatieprocedure heen te komen en te worden uitgenodigd voor een gesprek. Als dat toch gelukt is moet je jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. Om dus toch weer zo snel mogelijk aan de slag te kunnen, hierbij 5 tips voor een sollicitatiegesprek. Ze lijken misschien triviaal, maar je wilt niet weten hoeveel mensen toch nog bepaalde fouten maken!

tips bij het solliciteren
Bron: www.assistentplus.com

Maak een goede eerste indruk

Het lijkt een overbodig om te noemen, maar zorg dat je een goede eerste indruk maakt. Dit betekent over het algemeen nette kleding en een verzorgd uiterlijk. Draag gepaste kleding (merkkleding schijnt succesvol over te komen) zonder loshangende draadjes, poets je schoenen, breng je haren in model en vrouwen kunnen licht aangebrachte, niet al te opvallende make-up dragen.

Doe onderzoek naar je gesprekpartner

Tegenwoordig weet je vaak al precies met wie je een sollicitatiegesprek zult hebben, en daarmee is het ook gemakkelijker het gesprek voor te bereiden. Zoek meer informatie over de persoon, bijvoorbeeld op LinkedIn, en probeer deze informatie tijdens het gesprek terug te laten komen. Het kan gaan om prestaties of projecten bij het bedrijf waar je gaat solliciteren, maar ook om meer persoonlijke interesses. De kans op een klik is altijd groter als de persoon waarmee je praat merkt dat je tijd in de voorbereiding hebt gestoken, en jullie gezamenlijke interesses hebben.

Bereid je voor op je pitch

Recruiters en anderen waarmee je het sollicitatiegesprek zult hebben, zullen met allerlei vragen komen over jouw persoonlijkheid. Denk hierbij aan vragen als ‘Wie ben je?’, ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’, ‘Waar kun je boos om worden?’ en ‘Wat wil je graag bereiken in het leven?’. Bedenk voor het gesprek goed wat je hierop gaat antwoorden, en vooral welke zaken je wilt benadrukken.

Sollicitatietips
Bron: www.rectec.nl

Vorige werkgevers

Je werkgeschiedenis is toch voor veel mensen het meest interessant, en ze zullen dan ook altijd vragen waarom je weg bent gegaan bij vorige werkgevers. Een vervelend gespreksonderwerp, zeker als je niet vrijwillig bent weggegaan, wat tegenwoordig vaker het geval zal zijn. Geef kort aan wat reden was en blijf hierbij niet teveel in details hangen. Werkgevers zien niet graag mensen die hun ontslag nog psychisch moeten verwerken dus probeer kort en zakelijk mogelijk over te komen, en benadruk vooral dat je je nu weer vol goede moed op de toekomst richt. Belangrijk hierbij is om een goed CV te maken.

Bespreken van het salaris

Mensen zullen meestal wel de vraag stellen wat je wilt gaan verdienen. De tijd dat je dan een veel hoger bedrag kon noemen dan realistisch om ‘de onderhandeling’ te openen is echt voorbij. Probeer niet direct een bedrag op te geven, maar geef aan wat je bijvoorbeeld bij je vorige baas verdiende en kijk vervolgens hoe ze daar op reageren.

tips voor sollicitatiebrief
Bron: www.sollicitatiebrief123.nl

Share.

About Author

Als tekstschrijver houd ik me onder andere bezig met het schrijven van blogs. Vind het leuk anderen informatie te verschaffen als ze zich aan het oriënteren zijn op iets, maar ook om mensen kennis te laten maken met compleet nieuwe dingen. Zelfs ik word bij het schrijven van blogs soms verrast door de schijnbaar triviale, maar soms ook weer juist heel bijzondere onderwerpen en word daarbij op nieuwe ideeën gebracht!

Leave A Reply