Tips voor het kiezen van de juiste kozijnen

0

Het is vanzelfsprekend dat de kozijnen van een gloednieuw appartement niet hoeven te worden vervangen, vaak in tegenstelling tot de kozijnen van een jaren zestig/zeventig rijtjeswoning met oude slecht isolerende houten kozijnen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor kunststof kozijnen, maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste kozijnen. Waarom worden het aluminium, houten, kunststof of misschien wel stalen kozijnen? Hierbij enkele tips.

Tip 1: kijk naar de kosten

Het is niet zo vreemd dat het merendeel van de mensen kiest voor kunststof kozijnen, aangezien de aanschafprijs van kunststof kozijnen lager ligt dan van andere soorten kozijnen. Volgens het onderzoek van de VKG (branchevereniging) kosten kunststof kozijnen per vierkante meter 720 euro. Daarmee zijn zij maarliefst 15 procent minder duur dan houten kozijnen en kosten zij 20 procent minder dan aluminium, hetzij stalen kozijnen. Waar een gevel met nieuwe kunststof kozijnen bij wijze van spreke 8000 euro kost, kost een nieuwe gevel met aluminium kozijnen 9.600 euro.

Tip 2: onderhoud niet onbelangrijk

Geen kozijn is onderhoudsvrij, aluminium en kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm. Dat betekent dat zij zo nu en dan alleen schoongemaakt moeten worden en dat het hang- en sluitwerk af en toe moet worden gecontroleerd. Het is een ander verhaal met houten kozijnen. Diezelfde VKG heeft ook laten uitzoeken wat de onderhoudskosten van kozijnen bedragen per vierkante meter over een periode van dertig jaar. Aluminium en kunststof kozijnen kosten per vierkante meter respectievelijk 95 euro en 120 euro, waar houten kozijnen 570 euro kosten, vanwege het schilderen.

Tip 3: het isolerend vermogen

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat kunststof kozijnen het beste isoleren, maar toch zijn de verschillen met aluminium en houten kozijnen niet heel groot. Waar een kunststof en aluminium kozijn met dubbelglas een U-waarde hebben van ongeveer 1,3 W/m²K, heeft een houten kozijn van merantihout een U-waarde van 1,4 W/m²K. Mocht je zeer goed isolerende kozijnen willen hebben, dan zijn aluminium en kunststof kozijnen met driedubbelglas een aanraders, want deze kozijnen behalen U-waarden van soms wel 0,6 W/m²K.

Tip 4: de levensduur van kozijnen

Hoe lang aluminium en houten kozijnen meegaan is bekend, bij kunststof kozijnen is dat nog afwachten. Aluminium kozijnen overbruggen eenvoudig vijftig jaar, waar houten kozijnen vaak na dertig jaar aan vervanging toe zijn. Deskundigen schatten de levensduur van kunststof kozijnen op vijftig tot zestig jaar.

Tip 5: het uiterlijk, hetzij de uitstraling

Je hebt ook mensen die vinden de kosten en het isolerend vermogen niet zo belangrijk en die willen gewoon mooie kozijnen. Op basis van de bovenstaande feiten is het bijvoorbeeld vreemd dat mensen nog kiezen voor houten kozijnen, maar de authentieke uitstraling van houten kozijnen trekt veel mensen aan. Daarnaast moet soms worden gekozen voor houten kozijnen en zijn aluminium of kunststof kozijnen geen optie, bijvoorbeeld in verband met een monumentaal pand en de daarbij behorende wettelijke regels.

Share.

About Author

Leave A Reply