Tips voor het scheren van je huisdier

0

Huisdieren vragen naast aandacht ook om verzorging. Zo kun je denken aan het verwijderen van teken, regelmatig ontwormen en het bijhouden van het gebit. Voor (langharige) honden en paarden geldt daarbij dat de vacht geschoren moet worden. Dit kun je uitbesteden maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen. Als jouw hond mocht kiezen, verkoos hij/zij jou onomstotelijk boven een onbekende trimsalon! Maar hoe gaat het scheren van je hond eigenlijk in zijn werk? Enkele tips bieden hulp:

1. Goed gerei betekent baat voor allebei

Je hebt een goede hondentondeuse nodig. Aan de slag gaan met de scheermachine van de man in huis is geen goed idee. Het zal vast komen te zitten of jouw hond onnodige huidirritatie opleveren. Ook met een schaar in de weer gaan zal veel tijd en een onkundig resultaat met zich meebrengen.

Als je besloten hebt om zelf jouw hond te scheren dan komt de volgende keuze in beeld: ga je voor een goedkope van mindere kwaliteit of voor een duurdere tondeuse van de beste kwaliteit? Hier geldt ook dat goedkoop toch echt duurkoop is. Van een scheermachine van goede kwaliteit zul je langer plezier hebben en is de kwaliteit van het scheerresultaat verzekerd. Met een professionele hondentondeuse die voor elk type vacht geschikt is (en voor het lichtere trimwerk), kun je jarenlang de hondenvacht op de juiste manier onderhouden. Dus als je met een goede hondentondeuse aan het werk gaat, zal zowel jij als je hond hiervan profiteren.

2. Bijkomende zaken voor de juiste voorbereiding

De scheermachine zal verschillende scheerkoppen nodig kunnen hebben. Dit is geheel afhankelijk van de vacht van de hond en hierop zul je voorbereid moeten zijn bij de aanschaf. Het is tevens handig om vooraf na te denken of een scheermachine op het lichtnet of op een accu de voorkeur heeft. Een accu dient verwisseld te worden dus is de aanschaf van een tweede accu aan te raden. Bij een dikke vacht ben je langer bezig en is een scheermachine met snoer waarschijnlijk een betere optie, als er toch een stopcontact in de buurt is.

Voordat je begint met scheren dien je de vacht goed te hebben gekamd en klitvrij gemaakt. De scheermessen moeten tenslotte worden voorzien van een aantal druppels olie om de messen minder snel bot te laten worden.

3. Aan het werk

Zet de hond op een (trim)tafel. De hond zal zich fijner voelen dan op de grond en ook is het ergonomisch verantwoord. Stel de hond gerust en koppel positieve ervaringen aan het scheren (beloning).
Zorg ervoor dat de scheermachine gereed is voor gebruik. Check bijvoorbeeld nog even of het bovenmesje niet aan het ondermesje vastgeplakt zit waardoor de motor zou kunnen doorbranden. Zet de olie op tafel om te messen elke 10 minuten even in te oliën. Als je ondanks het oliën merkt dat het knipresultaat niet voldoet dan dien je de messen te vervangen of te laten slijpen.

De manier van scheren is tevens afhankelijk van het type hond. Er zijn verschillende haardrachten mogelijk. Hiervoor kun je verschillende voorbeeldfilmpjes op internet bekijken. De belangrijkste scheerregel is in elk geval deze: scheer altijd met de richting van de haargroei mee! Tegen de haargroei in leidt tot huidirritatie en geeft bovendien een minder mooi resultaat. Heb je er overigens al wel eens over nagedacht om een hondenverzekering af te nemen. Erg handig mocht er een keer iets mis gaan met je hond.

Share.

About Author

Leave A Reply