Tips voor het vergunningsvrij laten plaatsen van kozijnen

0

Er gelden diverse reglementen met betrekking tot het vervangen van kozijnen en dat is eigenlijk maar goed ook, want anders zou het Nederlandse straatbeeld er veel minder rooskleurig uitzien. We gaan het in dit artikel op tips-voor.nl hebben over hoe kozijnen zonder vergunning kunnen worden vervangen.

De eerste tip: kies de juiste gevel

De kozijnen van de achtergevel en de niet openbaar gelegen zijgevels kunnen normaal gesproken zonder tussenkomst van een ambtenaar vergunningsvrij worden vervangen. Het is hierbij wel belangrijk op te merken, dat je niet te gekke wijzigingen moet doorvoeren. Houd het formaat van de oude kozijnen enigszins aan, dit geldt ook voor de profilering. Het wordt door de gemeente niet heel erg gewaardeerd, wanneer bijvoorbeeld houten kozijnen worden vervangen door stalen kozijnen.

Kozijnen van bijgebouwen en van de voor- en openbaar gelegen zijgevels kunnen alleen zonder vergunning worden vervangen als aan de kleur, de stijl en de indeling niet wordt getornd. Anders is een zogenaamde omgevingsvergunning niet uit te sluiten.

De tweede tip: laat de stijl ongewijzigd

Een vergunningsaanvraag is niet noodzakelijk, zolang de stijl van de kozijnen niet wordt gewijzigd. Voor gemeenten staat de stijl van een kozijn gelijk aan het profiel van een kozijn. Als een houten kozijn een slanke vorm heeft met een hoog detailgehalte, dan moet dat behouden blijven. Het houten kozijn kan dan niet worden vervangen door een houten kozijn met een modern profiel, tenzij anderen in het dezelfde straat al kozijnen hebben met een dergelijke stijl.

De derde tip: neem hetzelfde materiaal

De houten kozijnen in de achtergevel en niet openbaar gelegen zijgevels kunnen zonder vergunning worden vervangen door houten of kunststof kozijnen, dat geldt niet voor de houten of stalen kozijnen van de voor- en openbaar gelegen zijgevels. Vaak moet houten kozijnen vervangen worden door houten kozijnen en in sommige gevallen door kunststof kozijnen met een zelfde profilering. Stalen kozijnen mogen alleen vervangen worden door stalen kozijnen of heel soms door aluminium kozijnen met een zelfde soort profiel als stalen kozijnen.

Bij beschermde monumenten gelden in grote lijnen dezelfde reglementen, maar is een omgevingsvergunning altijd verplicht. Ongeacht de werkzaamheden die moeten worden verricht. Voor meer informatie over kozijnen of de reglementen die gelden voor kozijnen kun je kijken op www.kozijnen-prijzen-vergelijken.nl of www.omgevingsloket.nl.

Share.

About Author

Leave A Reply