Zo gebruik je krukken op de juiste manier

0

Als je een blessure oploopt waardoor je alleen kunt lopen door gebruik te maken van krukken is dat natuurlijk heel vervelend. Je bent een stuk minder mobiel en lopen met krukken is iets wat je echt wel even moet oefenen, zeker als je het geblesseerde been helemaal niet mag belasten. Tussen krukken zitten grote verschillen, het is dan ook belangrijk dat je krukken van goede kwaliteit koopt en dat je de juiste maat en soort aanschaft.

Wel of niet met krukken lopen?

Het is belangrijk om goed te overleggen met je behandelend arts over het gebruik van krukken. Gebruik ze alleen als de arts hiermee instemt. Als je niet mag lopen om het genezingsproces te bevorderen, ga dan ook niet met krukken lopen om je toch te verplaatsen. Hoe onhandig ook, dan is een rolstoel echt een betere oplossing. Pas als het verantwoord is in het kader van het herstel of de revalidatie om krukken te gebruiken kun je hiervoor kiezen. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende soorten krukken op Rollator shop.

Verantwoord krukken gebruiken

Als je met krukken loopt kan dat een flinke belasting betekenen voor je armen, polsen en schouders. Het is dan ook belangrijk om geen superlange afstanden af te leggen op krukken als dat wordt afgeraden. Het komt niet zelden voor dat de kwetsuur aan het been is genezen en de patiënt vervolgens naar de fysiotherapeut moet om de overbelaste spieren in de armen te laten behandelen. Volg de adviezen over het juiste gebruik van krukken dan ook altijd stipt op. Loopkrukken zijn verkrijgbaar met een zogenaamde manchet om de arm. Deze kun je met klittenband vastmaken. Je kunt de kruk dan even loslaten, bijvoorbeeld om een deur te openen of iemand een hand te geven, zonder dat de kruk op de grond valt of je deze moet ondersteunen. Een zogenaamde okselkruk kan uitkomst bieden als je je polsen niet te veel wilt belasten tijdens het lopen.

Krukken zijn in hoogte verstelbaar

Het is belangrijk dat de krukken die je gebruikt de juiste lengte hebben. Daarom zijn goede kwaliteitskrukken in hoogte verstelbaar. Zo zijn ze ook door verschillende personen te gebruiken. Als je de krukken alleen voor jezelf nodig hebt is verstellen misschien niet zo aan de orde. Maar heb je een set krukken in huis die soms wordt uitgeleend dan is het natuurlijk handig dat deze in lengte verstelbaar zijn zodat de gebruiker er comfortabel mee kan lopen.

Share.

About Author

Leave A Reply