10 tips ter preventie van brand en inbraak

0

Brand of inbraak in huis is ontzettend vervelend en kan nare gevolgen hebben. Er komt veel bij kijken maar het meest vervelende zijn de verdwenen spullen die onvervangbaar zijn. Gelukkig is er de mogelijkheid om het inbrekers en brand zo moeilijk mogelijk te maken. In dit artikel tien tips om inbraak en brand te voorkomen.

Inbraak

De sleutel. Het lijkt heel slim, maar is het absoluut niet. Verstop je sleutel niet ergens op een “geheime” plek, inbrekers weten dat dit gebeurd en zelfs het beste deurbeslag is niet bestand tegen de sleutel.

Om het huis. Zorg ervoor dat alles op en om het huis goed afgesloten is, dus ook tuin, oprit, balkons en ramen. Een ladder laten staan is natuurlijk al niet slim want zo komt de inbreker makkelijker op hoge plekken. Waar mogelijk zorg er voor dat de tuin zichtbaar is vanaf de straat, dus geen hoge heggen bijvoorbeeld.

Lichten aan. Mocht je in de avonduren nog even weg gaan, zorg er dan voor dat er lampen branden. Op die manier lijkt het alsof er mensen thuis zijn. Daarnaast zijn buitenlampen met sensor een goed alternatief voor donkere plekken. Inbrekers schrikken wanneer er ineens een lamp aanspringt en het valt ontzettend op.

Een deurspion. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat inbrekers op klaarlichte dag inbreken. Een veel voorkomende methode is door een slim praatje vertrouwen te winnen en binnen worden gelaten. Het kan overal gebeuren dus het slimste is om onbekende niet binnen te laten. Een deurspion of kijkgaatje is ideaal bij een dichte deur om te zien wie er aan de deur staat.

Laat mensen niet weten dat het huis leeg is. Het komt steeds vaker voor dat men bijvoorbeeld op Facebook aan vrienden wil laten weten op vakantie te zijn. Inbrekers zijn hier op bedacht en struinen het internet af naar dit soort berichten. Hetzelfde geldt voor briefjes op de deur, makkelijker kan het bijna niet zijn voor inbrekers.

Brand

Zet apparaten uit. Het komt bij veel huishoudens voor, maar niemand heeft het eigenlijk door. Televisies staan over het algemeen altijd op stand-by. Het is dan mogelijk dat deze doorbranden. Zet dus alle apparaten helemaal uit, dat scheelt ook nog eens in de kosten.

Schoorsteen. Zeker in de koude maanden is het heerlijk om de kachel te stoken. Wanneer dit op regelmatige basis gebeurd is het ten zeerste aan te raden de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen.

Afzuigkap. Elk huis heeft er wel een, een afzuigkap. Uiteraard zijn er wel verschillende soorten, maar controleer altijd of er een filter in zit. Wanneer dat het geval is zorg dat deze regelmatig gereinigd wordt. Vet kan brand veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de filter van drogers, alleen kunnen deze stof bevatten wat ook brandbaar is.

Kaarsen. Misschien wel heel simpel, maar vaak vergeten mensen nog wel eens kaarsen uit te maken. Brand kan bijna niet makkelijker ontstaan.

Brand tijdens het koken. Wanneer tijdens het koken de vlam in de pan slaat, zet dan als eerste het vuur uit. Gooi er nooit water op, maar sluit de pan af. Dat kan door een deksel, maar ook met een blusdeken. Het is dus aan te raden altijd een blusdeken in de buurt te hebben.

Share.

About Author

Leave A Reply