8 tips om je kind beter te leren lezen

0

Sommige kinderen leren snel, andere doen wat langer over bepaalde vaardigheden. Uiteraard hebben ouders zelf een grote invloed op een aantal factoren. Vroeg beginnen met cijfers leren herkennen of de klok leren lezen, misschien zelfs wel een begin maken met vreemde talen. Ook voor lezen zijn er een aantal stappen die een ouder kan zetten om een kind beter te leren lezen. In dit artikel acht tips voor degene die hun kinderen graag een handje, of boekje, helpen.

Voorlezen.
De meeste kinderen kunnen ervan genieten. Net voor het slapen gaan nog even verhaaltje voorgelezen krijgen. Helaas stoppen de meeste ouders hier te vroeg mee, terwijl uit onderzoek is gebleken dat het juist goed voor de ontwikkeling is wanneer kinderen tot op wat oudere leeftijd voorgelezen blijven worden.

Zelf lezen.
Misschien erg voor de hand liggend, maar om een kind echt goed te leren lezen en het avi lezen niveau snel te groeien, is natuurlijk door het kind veel zelf te laten lezen.

Niks te lezen.
Zonder boeken of tijdschriften is er niet veel te lezen. Zorg dus altijd voor genoeg leesmateriaal.

Niet veel te lezen.
Zoals bij het vorige punt al staat, haal niet alleen boeken maar juist ook tijdschriften of laat een kind meelezen terwijl er gekookt wordt uit een kookboek. In restaurants het menu of in dierentuinen de informatie op borden.

De bieb.
De bibliotheek staat er natuurlijk niet voor niks. Neem geregeld een bezoekje om kinderen lekker rond te laten snuffelen tussen de boeken.

Regelmaat.
Stel een speciaal moment in waarop er gelezen wordt en schroom niet om er zelf ook iets te lezen bij te pakken.

Meten is weten.
En ook bij het leren lezen geldt dit, dus hou goed in de gaten hoever kinderen zijn met lezen.

Enthousiasme.
Wanneer ouders zelf enthousiast reageren op de het leren lezen van een kind, zal het kind het zelf ook steeds leuker gaan vinden.

 

Share.

About Author

Leave A Reply