Tips voor de beste koffie

0

Koffie drinken, velen van ons doen het. Zoveel zelfs dat het al eeuwenlang volksdrank nummer één is. Toch wordt er met het populaire drankje maar al te vaak met weinig respect omgegaan. Op het werk, drinken velen koffie uit de automaat. Bij het ontbijt wordt een snelle bak oploskoffie genuttigd. En sommigen schenken zonder schroom een bakkie pleur in dat al geruime tijd op het koffiezetapparaat stond te pruttelen. Je kan het zo erg niet bedenken of het wordt gedronken. Koffie is een product dat je aandacht moet geven en met liefde en toewijding moet bereiden. Hier een aantal tips voor het maken van een heerlijke bak koffie.

Laten we eerst eens kijken waar koffie nu precies van gemaakt wordt. De koffieplant produceert bessen, in de pit daarvan bevinden zich zaadjes. Deze zijn uiteindelijk het basisproduct voor de koffie. De zaden (in de volksmond koffiebonen genoemd) moeten worden gedroogd, gebrand en gemalen. Pas dan zijn ze klaar om te worden gemengd met heet water, waardoor het aromatische drankje ontstaat.

* Zelf ruwe groene koffiebonen branden, verzekert je van een heerlijk geurende, pure, verse en intense bak. Je hebt hiervoor een speciale koffiebrander nodig. Ook kun je de bonen roosteren in een wok. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat het branden van koffiebonen enige vaardigheid vereist. Dus gun jezelf de tijd om de kunst van het koffiebranden te leren. Zelf koffiebonen branden is een nieuwe trend, die ook in de horeca steeds vaker wordt toegepast. Er zijn verschillende koffie speciaalzaken die ongebrande bonen verkopen.
* Zelf koffiebonen malen doet de smaak van je bak koffie veel goeds. Hoe verser de koffie is, hoe beter de smaak en het aroma. Maal de koffiebonen net voordat je de koffie gaat zetten. Laat je vers gemalen koffie langer dan een half uur staan dan is de meeste aroma al verdwenen.
* Bewaar koffiebonen in een luchtdichte bus Een belangrijke aroma-killer is zuurstof. Als je koffie daaraan bloot stelt, zul je merken dat de koffie snel zijn oorspronkelijke smaak en aroma verliest. Ook vocht doet de koffiebonen geen goed. Bewaar je bonen op een droge plek en in geen geval in de koelkast.

De lekkerste bak koffie maak je dus door zelf ruwe koffiebonen te branden of gebrande bonen zelf te malen. Echter niet iedereen heeft daar tijd voor en zin in. Is een lekkere bak daarom niet mogelijk met gemalen koffie? Ja hoor, minder lekker dat wel. Bedenk dat gemalen koffie, eenmaal uit de vacuüm verpakking, maar beperkt houdbaar is. Zorg er dus voor dat je maar een kleine hoeveelheid koffie in je bewaarbus doet, zodat je dit binnen een paar dagen hebt op gemaakt.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply