Dit zijn 4 de beste methodes om ouderen te verzorgen in 2022

0

Ouder worden gaat vanzelf en toch is het niet altijd makkelijk. Wanneer je ouder wordt kun je last krijgen van verschillende ongemakken. Soms groot en soms klein. Je lichaam kan minder gaan functioneren en sommige mensen worden zelfs ernstig ziek. Wanneer je nog voor jezelf kunt zorgen dan is dit fijn. Helaas is dit in veel gevallen, op den duur, niet het geval. Ook het hebben van een sociaal netwerk van familie, vrienden, kennissen of buren is erg belangrijk. Dit is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook kan het soms zo zijn dat mantelzorg alleen niet meer volstaat. De hulpvraag is groter dan de mantelzorger aankan. In deze gevallen kun je professionele hulp inschakelen. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Professionele zorg

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden van ouderengeneeskunde. Er zijn verschillende hulpverleningsinstanties die professionele hulp aanbieden. Dit kan voor verlichting zorgen bij de mantelzorger. De mantelzorger kan door het (deels) uit handen geven van de zorgtaken weer terugkomen in zijn of haar oude rol van bijvoorbeeld dochter/zoon of buurman/buurvrouw. Er komt ruimte om weer samen over andere dingen te praten en andere dingen te doen dan alleen maar zorgen. Dit komt de onderlinge relatie ten goede en zorgt voor lucht zowel bij de patiënt als bij de mantelzorger.

Welke zorg er geboden kan worden en in welke mate wordt per situatie bekeken en overlegd. Dit is altijd een plan op maat, hier hebben alle betrokken partijen inspraak in.  De zorg waar je aan kunt denken gaat van eerstelijns zorg, tot hoofdbehandeling en uiteindelijk ook palliatieve zorg.

De beste manieren om voor ouderen te zorgen

Ieder persoon is uniek en elke hulpvraag is anders. Een kant en klaar hulpboek hebben we niet. Wél hebben we richtlijnen en protocollen en natuurlijk de ervaring vanuit de praktijk. Hieronder zet ik 4 punten voor je op een rijtje waarmee je rekening moet houden om op de best mogelijke manier voor ouderen te kunnen zorgen:

  1. Kijk naar de persoonlijkheid van de persoon. Persoonlijkheid zegt heel veel over welke zorg bij een persoon past.
  2. Kijk naast persoonlijkheid ook naar iemands achtergrond. Iemands achtergrond heeft iemand gemaakt tot wie hij of zij nu is. Hierin liggen ook de normen en waarden.
  3. Ga in gesprek met de patiënt over zijn of haar wensen en voorkeuren met betrekking tot de zorg en betrek de naasten van de patiënt hier ook bij.
  4. Stel een persoonlijk plan aan en pas deze gaande weg waar nodig aan.

Ik hoop dat je iets aan deze tips gehad hebt en wens je veel succes toe in jouw zoektocht naar de juiste zorg voor jouw naaste! Doe ook onderzoek naar de juiste zorgverzekering, en bereid je op alles voor. Veel succes en sterkte!

Share.

About Author

Leave A Reply