Een tolk inhuren, wat zijn de mogelijkheden?

0

Een tolk is in situaties waar niet iedereen dezelfde taal spreekt niet alleen erg handig, maar soms ook onmisbaar. Een tolk zorgt ervoor dat taalbarrières en cultuurverschillen niet meer in de weg staan bij het communiceren. Er zijn dan ook verschillende soorten tolken voor verschillende situaties. Wil jij binnenkort een tolk inhuren? Dit zijn de mogelijkheden.

Verschillende soorten tolken

Voor verschillende situaties huur je ook verschillende tolken in. Een tolk inhuren biedt in veel situaties een uitkomst. Een tolk is bijvoorbeeld handig in communicatie met een zakelijke klant die een andere taal spreekt, maar ook in de rechtbank. Je hebt dan ook verschillende soorten tolken; simultaantolken, tolk cabines, gesprekstolken of fluistertolken.

Simultaantolk

Simultaantolken vertalen terwijl de spreker praat. Hierdoor treedt er vrijwel geen vertraging op. Een speech, presentatie of een ander vorm van communicatie wordt hierdoor niet verstoord. Dit is echter wel de meest complexe manier van tolken, dus je wil hiervoor wel een ervaren tolk aannemen. Omdat deze vorm van tolken vrij intensief is, tolkt deze tolk meestal niet langer dan dertig minuten.

Cabinetolk

Een tolk cabine werkt iets anders. De tolk neemt plaats in een speciale cabine. De vertaler hoort hierin wat er gezegd wordt en spreekt de vertaling in via een microfoon. Deze vertaling hoort de ontvanger weer terug via een koptelefoon. Deze vorm van tolken gebruikt men vaak bij grotere evenementen. Ook is het voor de tolk makkelijker deze vertaling uit te voeren, omdat er geen afleidingen zijn.

Cabinetolk

Gesprekstolken

Een gesprekstolk is iemand die tijdens een gesprek tussen twee personen die niet dezelfde taal spreken, het gesprek vertaalt. De tolk vertaalt om de zoveel zinnen wat de ene gesprekspartner tegen de ander zegt, zodat de gesprekspartners elkaar begrijpen.

Fluistertolken

Een fluistertolk neem je alleen aan als er maar één persoon is die naar de vertaling luistert. Deze tolk fluistert als het ware de vertaling in het oor van de ontvanger. Deze methode wordt meestal gebruikt in kleine gezelschappen, omdat het wat informeler is.

Kosten voor een tolk

De kosten voor het inhuren van een tolk verschillen erg per organisatie en per persoon. Er zijn ook particuliere tolken die werken als freelancer. Let bij het inhuren van een freelancer goed op dat ze in het bezit zijn van officiële certificaten. De kosten hangen af van de ervaring van de tolk, de vorm van vertalen en de doeltaal.  

Heb je binnenkort een gesprek met iemand die een andere taal spreekt, of organiseer je een evenement waar je een tolk voor nodig hebt? Ga dan goed na welke tolk je precies nodig hebt voordat je een tolk inhuurt.

Share.

About Author

Leave A Reply