Tips voor groepenkast vervangen

1

Het gebruik van elektrische apparaten in huis is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Toch zijn er best nog wat huizen die een groepenkast uit bijvoorbeeld de jaren ’70 hebben, en het is overbodig te zeggen dat dit tot problemen als kortsluiting en zelfs brand kan leiden. Een dergelijke groepenkast vervangen is noodzakelijk, maar het kan ook zijn dat een nieuwere groepenkast al niet meer voldoet. Hierbij wat punten waar je aan moet denken als je een groepenkast wilt (laten) vervangen. Het klusje van een groepenkast vervangen kun je het best aan een specialist overlaten, aangezien je heel wat technische kennis in huis moet hebben om degelijke elektra aan te kunnen sluiten.

Groepenkast vervangen 

Bron: www.toolstation.nl

Aantal groepen

Bedenk vooraf goed hoeveel groepen je denkt nodig te hebben om overbelasting te voorkomen. Alle apparaten die een verbruik hebben van meer dan 2000 watt (zoals een oven, vaatwasser, wasdroger, inductiekookplaat en wasmachine) dienen voor de zekerheid een eigen groep te hebben. Ieder huis heeft tegenwoordig een groepenkast met minimaal 6 groepen.

Aantal aardlekschakelaars

Afhankelijk van het aantal groepen wordt vastgesteld hoeveel aardlekschakelaars er dienen te zijn. Ieder circuit moet door een dergelijke schakelaar beveiligd zijn, en op een aardlekschakelaar mogen maximaal 4 circuits worden aangesloten. Het aantal kan ook worden berekend aan de hand van de woonoppervlakte, waarbij geldt dat bij een oppervlakte tot 35 m² een aardlekschakelaar voldoet, voor een oppervlakte van 35 m² tot 100 m² twee aardlekschakelaars nodig zijn, en voor een oppervlakte groter dan 100 m² drie aardlekschakelaars.

 

Groepenkasten vervangen

Bron: www.installatiehal.nl

Testen aardlekschakelaar

Op een aardlekschakelaar is een testknopje aangebracht waarmee je een stroomlek kunt nadoen, om te zien of de aardlekschakelaar nog goed functioneert. Voor de goede orde zou je deze test eenmaal per maand moeten uitvoeren.

Aansluiting groepen

Laat wanneer dit mogelijk is, zoveel mogelijk lichtschakelaars en contactdozen binnen een ruimte aansluiten op verschillende aardlekschakelaars. Zo zal altijd een van beiden toch nog beschikbaar zijn als er een schakelaar uit is gevallen, en kan er voor licht ook een lamp op een contactdoos worden aangesloten. Als een dergelijke verdeling niet mogelijk is, probeer dan in ieder geval groepen op een bepaalde verdieping te verdelen over de aardlekschakelaars.

Spanning van de groepenkast af

Om de groepenkast te vervangen dient de spanning eraf gehaald te zijn, anders kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. De spanning kan eraf gehaald worden bij de hoofdzekering waar de groepenkast mee verbonden is. De hoofdzekering is echter verzegeld en je kunt van de energiemaatschappij een aardige boete krijgen als deze zegel verbroken is. Om de spanning er toch af te halen kun je het beste een installateur met zegelbevoegdheid laten komen, die na het vervangen van de groepenkast de werking controleert en de spanning er weer op kan zetten.

Overzicht indeling groepenkast

Maak van de nieuwe indeling van de groepenkast altijd een overzicht, en hang deze naast de kast zodat in het geval van een probleem altijd duidelijk is welke schakelaars je moet hebben. De relatie tussen de schakelaars en de circuits kun je gemakkelijk verduidelijken met behulp van pictogrammen.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

1 reactie

  1. kom een kijkje nemen op onze site voor een mooi geprijsde groepenkast.

    Wij leveren groepenkasten, meterkasten, losse componenten en andere elektrotechnische materialen aan zowel particulieren als bedrijven. Op deze site kunt u gemakkelijk uw eigen groepenkast samenstellen door eerst een basis model te kiezen, gevolgd door de losse componenten. De groepenkast wordt dan volledig afgemonteerd en voorbedraad afgeleverd op de gewenste bestemming, ook kunt u er voor kiezen dat wij de groepenkast op locatie monteren want wij monteren de groepenkasten door heel Nederland.

Leave A Reply