Tips voor het aanleggen van buitenelektra

0

Het aanleggen van elektra in huis is al lastig, maar bij het aanleggen van buitenelektra zijn er nog meer dingen waar je op moet letten. Ga jij voor het eerst elektra aanleggen in de tuin en weet je niet zo goed hoe dit moet? Gebruik dan de tips van Elektrobode.nl om jouw buitenelektra op de juiste manier aan te leggen.

Tip 1: maak eerst een tekening van de elektra

De belangrijkste tip voor het aanleggen van buitenelektra, is dat je eerst een tekening maakt voor de elektra die je aan wil leggen. Dit lijkt misschien logisch, maar er zijn veel doe-het-zelvers die zomaar beginnen met het aanleggen van de elektra en helemaal niet nadenken over een plan. Het resultaat? De kabels lopen niet goed, het eindresultaat is niet helemaal zoals gewenst of ze moeten na vele uren werk helemaal opnieuw beginnen met het aanleggen van de elektra.

Tip 2: koop de juiste materialen

Buitenshuis worden er hele andere materialen gebruikt voor de elektra dan in huis. Het grootste verschil tussen elektra voor buiten en elektra voor binnen, is dat er niet met een buis wordt gewerkt. Zo wordt er buiten gewerkt met een zogeheten VMVK kabel of VMVK-as kabel, die je bij de doe-het-zelfwinkel kunt kopen.

Daarnaast zijn de gebruikte dozen waarin de kabels aan elkaar worden gelast, bij buiten elektra anders dan bij binnen elektra. Omdat het buiten nog wel eens kan regenen, moeten deze dozen bijvoorbeeld volledig waterdicht zijn. Bij de dozen die je binnen gebruikt is dit doorgaans niet het geval. Gebruik je deze dozen buiten, dan kan er water bij de kabels komen en dit kan voor kortsluiting zorgen.

Tip 3: koop de juiste verlichting voor buiten

Bij het kopen van tuinverlichting, kun je kiezen tussen tuinspots op 230 Volt en voor tuinsport op 12 Volt. De spots van 12 Volt zijn prima, maar bij deze spots moet je wel een transformator plaatsen die ervoor zorgt dat de stroom van de lamp getransformeerd wordt. Je plaatst de transformator tussen de schakelaar en de lampen en je moet goed opletten dat de transformator helemaal droog staat. Om kortsluiting te voorkomen, mag er namelijk geen vocht bij komen.

Tip 4: koop alleen het beste elektra materiaal voor buiten

Elektra materiaal dat buiten gebruikt wordt, heeft doorgaans meer te verduren dan elektra voor binnen. Om ervoor te zorgen dat je lang gebruik kunt maken van jouw elektra voor buiten, is het verstandig om in de beste kwaliteit te investeren bij buitenelektra aanleggen. Koop je bijvoorbeeld een stopcontact voor buiten, dan kies je niet de goedkoopste, maar de beste optie. Investeer je niet in kwaliteit, dan is de kans groot dat je continu materialen moet vervangen in de tuin of dat jouw elektra voor buiten zelfs niet veilig aangelegd wordt.

Tip 5: werk altijd veilig bij buitenelektra aanleggen

Werk je met elektra, dan kunnen er altijd ongelukken gebeuren. Om ervoor te zorgen dat je veilig werkt, haal je altijd de stroom van de tuin af als je aan het werk gaat. Is er nog geen stroom in de tuin, dan is dit natuurlijk niet van toepassing.

Elektra aanleggen in de tuin zonder kennis en ervaring? Raadpleeg een expert

Heb je nog nooit elektra in de tuin aangelegd en heb je geen idee wat je aan het doen bent? Dan kun je beter een expert raadplegen voor het aanleggen van de elektra. Zo weet je zeker dat het eindresultaat goed is, maar ook dat de elektra volledig veilig aangelegd is.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply