Tips voor het aanleggen van een ventilatiesysteem

0

We brengen veel tijd door in ons huis en op het kantoor. In de winter moeten kolencentrales extra hard werken om de verwarmingen draaiende te houden.
De huizen wordt steeds beter geïsoleerd om zo min mogelijk energie te verliezen. Het klinkt fantastisch en dat is het ook. Alleen elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Hoe beter een huis geïsoleerd wordt, hoe meer de natuurlijke doorstroming van verse lucht in je woning wordt verhinderd. Het aanleggen van een ventilatiesysteem is de oplossing om jouw huis van verse lucht te voorzien. Maar het aanleggen van een ventilatiesysteem is een lastig karwei. Daarom staan in deze blog diverse tips die jou op weg kunnen helpen naar een frisse en gezonde huisvesting.

Tip 1: Denk na welk ventilatiesysteem je wilt

Voordat je begint is het belangrijk om eerst na te denken welk ventilatiesysteem je wilt. In hoofdzaak worden er drie systemen onderscheiden: natuurlijke ventilatie, mechanische toevoer, mechanische toevoer en balansventilatie,

Natuur ventilatie is de meest bekende vorm van ventileren. Zowel de toevoer als afvoer wordt door natuurlijke ventilatie gereguleerd. De ventilatielucht gaat via ramen, ventilatieroosters en kanalen. De natuurlijke toevoer en mechanische afvoer houdt in dat verse lucht via luchtroosters en klepramen naar binnen komt en de oude ongezonde lucht afgezogen wordt via ventielen op de badkamer, toilet(en) en de afzuigkap. Bij balansventilatie wordt zowel de toe- als afvoer mechanisch geregeld.

Tip 2: Zet een specialist in

Voordat je een ventilatiesysteem kiest, is het van essentieel belang om eerst een ontwerp op te stellen door een specialist. De specialist kan goed intekenen hoe de ventilatieleidingen en ventilatieroosters zouden moeten lopen en kan ook aparte berekeningen maken.

Tip 3: Planning en materialenlijst

Als je snel en efficiënt te werk wil gaan, is het verstand om op voorhand een duidelijke planning en materiaallijst op te stellen. Deze lijstjes geven jou antwoord op vragen als: waar begin je? Welke stappen volg je? Heb ik alle onderdelen? Is er nog ander gereedschap nodig? Goed beginnen is half werk!

Tip 4: Leidingen en bochten

Je moet een goed ‘leidingplan’ vastleggen wanneer je de lucht via leidingen wilt toevoeren en afvoeren. Het is zeer belangrijk om de stroomsnelheid van de lucht in de leidingen zo laag mogelijk te houden. 2 m/s wordt geadviseerd. Schaf dikke en ronde leidingen aan. Ronde leidingen zijn vaak stiller en ook nog eens makkelijker schoon te maken. Gebruik 125 millimeter leidingen naar één ventiel. Indien je twee ventielen wilt, is het raadzaam om 160 millimeter of 210 millimeter leidingen te gebruiken. Probeer zo min mogelijk bochten te gebruiken. Elke extra bocht geeft extra luchtweerstand. Deze luchtweerstand kan geluid produceren, waar jij veel last van kan ervaren. Isoleer de leidingen die naar buiten lopen, zodat je condens voorkomt.

Tip 5: Ventielen

Denk goed na over welke ventielen je gebruikt. Elk ventiel heeft een andere werking. Zo zijn bijvoorbeeld afzuig ventielen niet geschikt als inblaas ventiel.
Wanneer je zeer zeker van je zaak bent en de juiste ventielen in bezit hebt, dan kan het plaatsen van de ventieldoppen beginnen. Plaats de ventielen zeer nauwkeurig. Slecht geplaatste ventielen kunnen leiden tot veel tocht. Verder is het belangrijk om de ventielen zo ver mogelijk van een deur te plaatsen. Let er op dat een deur minimaal 2 centimeter ruimte heeft, zodat de luchtcirculatie optimaal is.

Asn de slag!

Ga jij zelf een ventilatiesysteem aanleggen of is het een uitgeef karwei? Het grootste voordeel van zelf je ventilatiesystemen plaatsen is het aanzienlijk lagere kostenplaatje. Wanneer je hard kan doorwerken heb je binnen twee tot vier dagen zelf je ventilatie geplaatst. Volg goed de handleiding, ga nauwkeurig te werk en binnen no time heb jij helemaal zelf je ventilatiesysteem aangelegd.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply