Tips voor het leggen van laminaat

1

Laminaat is populair omdat het er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens lekker betaalbaar is. De kosten kunnen echter wel hoog oplopen wanneer het laminaat ook nog gelegd moet worden door het bedrijf waarbij je het koopt. Gelukkig is het ook mogelijk om het zelf te leggen, zelfs als je dit nooit eerder hebt gedaan.

Het leggen van laminaat: eitje of lastig?

Wat allereerst belangrijk is, is dat het laminaat de kans krijgt om zich aan te passen aan de ruimte. Dit heeft te maken met de temperatuur en vochtigheid. Om te voorkomen dat het laminaat krom gaat trekken, moet het een tijdje in de kamer liggen waar het ook gelegd zal worden. Doe dit ongeveer twee dagen. Als je laminaat gaat kopen, koop dan altijd 10% extra. Je wilt niet dat je ineens te weinig hebt en de kamer niet in een keer klaar is.

Je begint bij het begin: de ondervloer. De ondervloer moet goed en stabiel zijn. Hoewel het er vaak niet bepaald mooi uitziet, is het voldoende wanneer de ondervloer nog stevig en niet vochtig is. Als het gaat om de ondervloer, kun je kijken naar welk soort het beste isoleert, geluid dempt enzovoort. Hierover kunnen ze je in de winkel informeren.

Verschil in kleur

De kleur zal nooit helemaal gelijk zijn per pak. Kies er daarom voor om van ieder pak steeds een stuk te pakken. Op deze manier heb je niet een licht deel en een donker deel in de kamer, maar is het meer gemixt waardoor het er natuurlijker uitziet.

Beginnen

Eindelijk kun je het gaan leggen. Je begint hierbij altijd in een hoek. Nu moet je beginnen met het opmeten van het laminaat zodat er gezaagd kan worden. Doe dit heel precies, want een stukje moet niet net te kort of net te lang zijn. Zodra de eerste baan op deze manier gelegd is, kun je verder met de tweede baan. Aangeraden is om dit te doen met een stukje dat afgezaagd is in plaats van met een nieuwe plank. Dit ziet er namelijk mooier uit en blijft ook beter liggen.

Lastige plekken

Je hebt nu als het goed is vrijwel de hele kamer van laminaat kunnen voorzien, maar er zijn soms wat lastige plekken. Denk aan buizen die in een hoek zitten. Gelukkig is dit niet onmogelijk. Teken hierbij precies de grootte van de buis op het laminaat en zaag dit stukje eruit. Vervolgens zou het precies moeten passen.

Al met al is het leggen van laminaat dus niet heel moeilijk. Oefening baart kunst, dus hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal gaan. Zo kun je vele euro’s besparen door het zelf te doen.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

1 reactie

Leave A Reply