Hoe onderhoud ik mijn gitaar?

0

Wanneer je in het bezit bent van een gitaar is goed onderhoud noodzakelijk. Denk hierbij aan het stemmen van de snaren en het oppoetsen van de klankkast. Daarnaast is het weer per soort gitaar verschillend, wat er aan onderhoud moet gebeuren. Zo beschikt bijvoorbeeld een elektrische gitaar niet over een klankkast en een akoestische gitaar wel. Hieronder worden een aantal tips gegeven met betrekking tot het onderhouden van een gitaar.

Het vervangen van de gitaar snaren

Gitaar snaren vervangen kost soms veel tijd, maar moet wel gebeuren. Wanneer de gitaar snaren versleten of gesprongen zijn, dan is het belangrijk om deze meteen te vervangen. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werking? Ten eerste moet je weten welke gitaar snaren je moet kopen. Deze moeten namelijk precies overeenkomen met de originele snaren. Dit kunnen bijvoorbeeld nylon of stalen snaren zijn.

Je hebt een setje nieuwe snaren gekocht, maar om deze erop te kunnen zetten zullen eerst de kapotte snaren weggehaald moeten worden. Dit doe je met behulp van een ‘winder’ (slinger) om de stemknoppen los te draaien. Nu staat er geen spanning meer op de snaren en kun je ze dus eenvoudig los halen. Nu pak je de nieuwe snaren erbij. Deze doe je door de gaten bij de stemknoppen en vervolgens haal je ze door de gaten bij de brug (bevestigd op de klankkast van de gitaar). Indien je de juiste knopen hebt gelegd kun je de snaren op spanning zetten. Je draait hierbij de stemknoppen aan en met behulp van een stemapparaat kijk je of de snaren juist gestemd zijn.

Gitaar snaren stemmen

Zoals duidelijk werd maak je hiervoor gebruik van een stemapparaat. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je mobiel te gebruiken. Er zijn namelijk verschillende apps speciaal voor het stemmen van de gitaar snaren. Voor beginners is het verstandig om meteen te beginnen met zo`n app, want dit werkt gewoon prima.

Share.

About Author

Leave A Reply