Hoe onderhoud ik mijn pruik? 5 do’s en dont’s

0

Als je haar maar goed zit… toch? Of dat nu natuurlijk haar is, of een pruik. Beide moeten goed worden onderhouden om mooi te zitten. Ben jij benieuwd hoe je dat het beste doet voor jouw pruik? Hier vind je 5 do’s en don’ts voor synthetische pruiken.

1. DO: je pruik wassen met een speciale shampoo en balsem

Was je synthetische pruik eens per maand met een speciale shampoo, aangezien gewone shampoos te veel wasactieve stoffen bevatten. Zo ga je te werk: vul je wastafel met lauw water, giet er twee dopjes shampoo in, laat je pruik 10 tot 15 minuten weken en spoel dan af met lauw water. Vervolgens behandel je de pruik met balsem. Doe weer twee dopjes in het water, laat de pruik er vijf minuten in weken en spoel de pruik vervolgens niet meer uit.

2. DON’T: je pruik uitwringen en nat kammen

Wring een pruik nooit uit, en kam of borstel haar ook niet als ze nog nat is. Dames pruiken kunnen namelijk niet tegen wrijving. Laat je haarwerk drogen op een pruikenstaander (als je die hebt), of leg je pruik in een droge handdoek en rol deze op. Daarbij druk je voorzichtig tegen de handdoek, zodat het meeste vocht wordt opgenomen. Zodra de pruik droog is, kun je haar in model brengen.

3. DO: wasverzachter gebruiken tegen statisch haar

Een synthetische pruik verliest haar volume wanneer de vezels statisch worden. Dit wordt veroorzaakt door negatieve ionen en komt vaak voor in een droge omgeving. Pruiken zijn droog, omdat ze geen vocht bevatten zoals natuurlijk haar. Om statisch haar tegen te gaan, kun je wasverzachter gebruiken. Het bevat chemicaliën die een positieve lading hebben, waardoor een evenwicht tussen de positieve en negatieve ladingen ontstaat. Weg is die statische elektriciteit!

4. DON’T: je pruik blootstellen aan hitte

Synthetische haarwerken zijn niet hittebestendig. Een pruik kan bij hitte gaan pluizen of krullen, kan statisch worden, kan haar vorm verliezen en kan in het ergste geval zelfs smelten. Wees dus voorzichtig met hete lampen, het afgieten van aardappelen, het uitruimen van vaatwasser, het kijken in de oven, en natuurlijk een hete föhn of krultang.

5. DO: je pruik in model brengen

Waarschijnlijk draag je een pruik om er mooi(er) uit te zien. Hoewel los, steil haar ook fantastisch is, is het wel zo leuk om af en toe iets met je haar te doen. Borstel je haar eerst om alle klitten te verwijderen, voordat je begint met stijlen, en breng je haar dan in een leuk model. Wat denk je bijvoorbeeld van deze kapsels voor een feestje?

Share.

About Author

Leave A Reply