Hoe vind je de beste port?

0

Port wordt steeds populairder in ons land en dat is niet zo vreemd. Het is overheerlijk bij een zoet toetje of een pittig kaastafeltje. In Europa mag een drank alleen port heten als deze uit Portugal komt en met speciale druiven is gemaakt. In de VS gaan ze meer losjes om met deze omschrijving. Port is een versterkte wijn en dat houdt in dat de fermentatie op een moment is onderbroken voordat alle natuurlijke suikers waren verbruikt. De drank is versterkt met brandy en blijft zoet met een percentage alcohol van 15-20%. Port is er in de kleuren Ruby, Tawny en wit.

Hoe kies je jouw favoriete port?

Er zijn vele aanbieders van port, net als van de meeste producten. Wil je voor een artikel wat hulp bij de keuze, kijk dan eens op BestGekozen.nl, daar zijn diverse producten beoordeeld. De meest verkochte port is Ruby en een fles daarvan kan je al voor rond de € 5 kopen. Een heel speciale port kan wel enkele honderden euro’s kosten. Duurder hoeft niet lekkerder te zijn, smaken verschillen. Wil je kunnen beoordelen wat in een fles port zit dan zijn daarvoor de volgende aanduidingen wettelijk vastgelegd.

Reserve

De vermelding krijgt een port alleen als deze door een officieel proefpanel is beoordeeld. Voor dit soort port wordt de beste kwaliteit druiven gebruikt en vindt het plukken ook zorgvuldig en selectief plaats.

Vintage

Port wordt vrijwel altijd door verschillende wijnhuizen gemixt. In een vintage port mogen alleen de goede jaargangen worden gebruikt. Er is soms enig verschil van mening over wat een goede jaargang is. Deze soort port wordt na twee jaar in het vat al op de fles gedaan. Daarna duurt het meestal nog 20 jaar voordat deze echt op het best is.

Single Quinta Vintage

Als je weet dat een Quinta een wijnboerderij in Portugal is, besef je al wat dit inhoudt. Deze Port komt dus van een bepaalde Quinta. Dat is beslist zeldzaam en als de wijnboerderij tot de betere behoort, zal een dergelijke fles niet echt goedkoop zijn en niet overal te koop.

Late Bottled Vintage

Een port met deze aanduiding heeft tussen de 4 en 8 jaar gerijpt in grote houden vaten en is toen op de fles gedaan om meteen te kunnen worden uitgeschonken. Dit soort Port smaakt als een jonge vintage, minder complex en daardoor makkelijker te drinken. De aanduiding is eigenlijk ingevoerd te behoeve van de horeca. Hierdoor kan men een vintage schenken die eigenlijk de naam nog niet echt verdient.

Crusted

Deze soort Port zie je niet vaak in de handel en wordt vooral in de betere restaurants in Portugal gebruikt. De Port gaat na het rijpen op houten vaten in de fles zonder gefilterd te worden. In de fles gaat de rijping door en hierdoor vormt zich een korst (crust) in de fles. Voor deze Port is decanteren dan ook een must.

Weetjes over port

Vrijwel alle Port moet door het Portinstituut worden gekeurd voordat deze mag worden verkocht. De donkere tawny port ontstaat door Ruby nog een extra periode te laten rijpen in kleine houten vaten. De kleur wordt hierdoor bruinrood en de smaak krijgt donkerder tonen. Ook nieuwsgierig naar de beste wijn? Kijk dan hier.

Share.

About Author

Leave A Reply