Tips voor mooie en gezonde verlichting

0

Verlichting van huizen en kantoren is vaak het achtergestelde kindje. Wanneer men besluit te gaan verbouwen, worden de kleuren zorgvuldig uitgekozen, net als de spullen en materialen. De verlichting wordt vergeten, terwijl het zo’n belangrijk onderdeel is om sfeer en ruimte te creëren in een kantoor of huis. In veel gevallen zijn ruimtes te fel of juist te zwak of op de verkeerde plekken belicht.

Productiviteit

Naast het feit dat verlichting gezelligheid kan creëren, is het ook goed voor de gezondheid. Vooral in de donkere dagen heeft ons lichaam behoefte aan licht. Is je bedrijf niet goed genoeg verlicht, dan gaat de productiviteit van de werknemers achteruit. Bij genoeg licht is het tegenovergestelde het geval. Daarnaast heeft licht ook een functie voor het dag- en nachtritme, oftewel onze biologische klok. Ook wordt er door licht ons hartslagritme, onze lichaamstemperatuur en onze hormonen geregeld.

Oudere werknemers

De lichtbehoefte om goed te kunnen zien stijgt vanaf het 45e levensjaar. Ogen gaan vanaf die leeftijd achteruit: men krijgt te maken met geel netvlies, vertroebeld oogvocht en een verminderd aantal lichtgevoelige cellen in het netvlies. De ‘oudere’ werknemer kan op goed niveau functioneren met behulp van de juiste hoeveelheid licht en een bril. Willen zij een gezonde slaap/waakcyclus behouden, dan moeten zij over het algemeen meer licht krijgen dan jongere mensen.

Soorten verlichting

Wil je je huis of kantoor voorzien van een gezonde en mooie dosis verlichting? Dan kun je het beste beginnen met een goede basisverlichting. Begin met een centrale bron van diffuus en verspreid licht. Denk daarbij aan een degelijke plafondlamp of tafellamp het liefst met dimmer, want hij moet niet te fel zijn. Daarnaast dien je sfeerverlichting aan te schaffen, zoals in de vorm van een zacht schemerlampje om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen. Wil je de ruimte groter laten lijken, schaf dan ook een uplight aan. Uplights zijn lampen die naar boven schijnen. Je woning of kantoor lijkt ook ruimelijker door wandlampen die opzij schijnen. Het geeft de ruimte textuur. Voor een intieme sfeer kun je het beste gebruik maken van een hanglamp, omdat het licht hiervan naar beneden schijnt. Voeg dus van alle soorten lampen toe aan je interieur om sfeer te creëren. Maak het af met mooie echte of zijden bloemen en gezellige accessoires en je wil je huis of kantoor niet meer verlaten!

Share.

About Author

Leave A Reply