Populairste sportprijzen

0

Het fenomeen sportprijzen bestond al in de Klassieke Oudheid. Tijdens de Olympiade, die eens in de vier jaar ter eren van Zeus werden gehouden, werden de winnaars gehuldigd met een olijfkrans. Deze Griekse traditie werd bij de Olympische Zomerspelen van Athene in 2004 in stand gehouden. Bij de Nederlandse equipe droegen de dressuurrijdster Anky van Grunsven, de wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel en de zwemlegendes Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband de lauwerkans bij het behalen van hun Olympische gouden medaille.

Olympische medailles

Olympische medailles zijn de meest populaire sportprijzen. Elke medaille ziet er anders uit en heeft eigen symbolische betekenis. De gouden medailles zijn niet massief, maar wel voorzien van een vergulde laag. In deze gouden medailles zit veel zilver verwerkt. Tijdens de Olympische Winterspelen van Turijn in 2006 zat er een rond gat in de medaille, die precies op de borst hing en daarmee verwees naar het kloppende hart van de sporter. Op de Olympische medaille van Londen 2008 siert de afbeelding van Niké, de godin van de overwinning. Deze medaille was met een breedte van 8,5 centimeter en een gewicht van 400 gram de grootste en de zwaarste Olympische medaille ooit.

Awards

Naast de Olympische medailles behoren ook oeuvre awards tot de populairste sportprijzen. In januari 2014 kreeg de Braziliaanse voetballer Pelé bijvoorbeeld met terugwerkende kracht de Gouden Bal uitgereikt. In Nederland bestaat bij het schaatsen de Ard Schenk Award en tijdens het jaarlijkse sportgala wordt de FBK-award uitgereikt. Oeuvre prijzen worden tegenwoordig niet alleen uitgedeeld aan individuele sporters, maar ook aan succesvolle coaches en ploegen.

Schalen

Ook de schaal is altijd een populaire sportprijs geweest. De schaal is vooral bekend als prijs bij grote tennis- en voetbaltoernooien. Een schaal kan dus zowel als trofee worden gebruikt bij individuele sporten als teamsporten. Bij Wimbledon, het oudste tennistoernooi ter wereld, ontvangt de mannelijke winnaar een beker, terwijl de vrouwen strijden om de Wimbledon-schaal. Bij het voetballen worden in de Nederlandse eredivisie jaarlijks twee zilverkleurige schalen uitgereikt. De eerste schaal is bestemd voor de landskampioen en de tweede, de Johan Cruijff Schaal, gaat naar de bekerwinnaar.

Share.

About Author

Leave A Reply