Tips voor het uitvoeren van een effectieve reanimatie

0

Dagelijks worden driehonderd mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Op jaarbasis zijn dat er maar liefst meer dan tienduizend. Van dit aantal sterft een groot gedeelte, omdat adequate hulp niet op tijd kan worden geboden. Door de drukte op de Nederlandse wegen kunnen de meeste ambulances bijvoorbeeld niet binnen de cruciale eerste zes minuten arriveren. Reanimatie door omstanders met behulp van een AED kan het slachtoffer dan alsnog redden. Hoe voer je een reanimatieproces middels defibrillator correct uit?

Hartmassage en mond-op-mondbeademing totdat er een AED aanwezig is

Een defibrillator is lang niet altijd direct voorhanden. Krijgt iemand een hartstilstand, dan moet iemand zo snel mogelijk een AED halen. Ondertussen moeten hartmassage en mond-op-mondbeademing worden toegepast. Hiermee start je nadat je middels de kinlift hebt geconstateerd dat er geen ademhaling is. Borstcompressies geef je steeds in een serie van dertig, in een tempo van 100 tot 120 per minuut. Het borstbeen druk je vijf tot zes centimeter in. Na elke serie compressies geef je twee beademingen. Dit doe je totdat de AED is gehaald.

Volg de aanwijzingen van de AED stap voor stap

Vanaf het moment dat je het apparaat aanzet, geeft het je gesproken instructies. Het is van groot belang dat je deze opvolgt, ook al heb je bijvoorbeeld een cursus reanimatie op zak. De AED meet middels de elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt namelijk het hartritme en besluit op basis daarvan welke acties er ondernomen moeten worden. Fouten kunnen er zo nooit worden gemaakt. Wel zo een prettig idee.

Handelen in het geval van een NR-penning

Sommige personen dragen een zogeheten NR-penning bij zich. Deze maakt duidelijk dat een persoon in het geval van een hartstilstand niet gereanimeerd wil worden. Wanneer je, voodat je de reanimatie wilt starten, een dergelijke penning vindt, zou je dan ook niet met reanimeren moeten beginnen. Ben je echter al bezig en tref je de penning tijdens het handelen, dan hoef je als niet-professionele hulpverlener niet te stoppen. Deze beslissing mag je overlaten aan de ambulancemedewerkers wanneer zij op locatie arriveren.

Het slachtoffer komt bij: de stabiele zijligging

Komt het slachtoffer na het gebruik van de defibrillator weer bij? Ook dan is het van belang dat je weet wat te doen. Wanneer iemand weer uit zichzelf beweegt, normaal ademt en zijn ogen opent, controleer je zijn of haar ademhaling. Is deze normaal? Dan leg je de persoon in de stabiele zijligging. Dit is van belang om de luchtwegen vrij te houden. De elektroden van de AED verwijder je daarbij nog niet! Controleer de ademhaling elke minuut door zowel te kijken als te voelen.

Het belang van een AED

Een AED is nodig om levens te kunnen redden. Iets waar men zich steeds bewuster van wordt. Defibrillators zien we dan ook steeds vaker op openbare plekken als kantoren, winkelcentra en sportverenigingen. Ook een toenemend aantal particulieren overweegt een defibrillator aan te schaffen. Denk jij hier ook over na? Neem dan een kijkje bij de Defibrillator webshop. Ook ben je op deze websites aan het goede adres voor alle gedetailleerde informatie rondom AED’s die je maar wenst.

Share.

About Author

Leave A Reply