Veilig op pad met de auto

0

Dagelijks horen we op het nieuws verschillende ongelukken met de auto voorbijkomen. Ongelukken op de weg kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is een onveilige auto. Het is belangrijk dat je met een veilige auto de weg op gaat. Uiteraard is de kans op een ongeval ook dan niet helemaal uit te sluiten, maar je verkleint de kans hiermee wel. Met deze tips kun je veilig op pad met jouw auto.

De APK keuring

De APK is een wettelijk verplichte keuring om de verkeerveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Tijdens deze keuring worden verschillende onderdelen van de auto getest en gecontroleerd. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de onderdelen die betrekking hebben op de verkeersveiligheid. Denk hierbij aan de remmen, de banden, de schokdempers en de verlichting. Ook wordt de uitstoot van uitlaatgassen beoordeeld en daarmee de belasting van de auto voor het milieu. De APK keuring is een momentopname die uitgevoerd wordt door een RDW-erkend autobedrijf. Uiteraard kan er binnen een jaar veel gebeuren en is de APK geen garantie voor de veiligheid.

Onderhoudsbeurt

Om ervoor te zorgen dat je veilig op pad kunt met de auto, is een onderhoudsbeurt zo nu en dan zeker aan te bevelen. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de auto weer even gecontroleerd, vloeistoffen worden bijgevuld en banden weer opgepompt. Oook kunnen de winterbanden in de zomer weer geruild worden voor de zomervariant en in de winter de winterbanden. Doe dit aan het begin van het seizoen, dat vergroot de veiligheid. Controleer de banden ook op bandenspanning. De juiste bandenspanning verkleint de remweg en dat is weer beter voor je veiligheid.

Autogordels

Zowel tijdens grote als kleine autoritten zijn autogordels erg belangrijk. Veel auto’s beschikken over een gordelalarm. Wanneer je geen autogordel draagt, gaat dit alarm af. Zo vergeet je de autogordel in ieder geval niet. Ook kinderen dienen veilig in de auto vastgemaakt te worden. Kinderen tot 135 cm dienen ook in een kinderstoeltje te zitten. Op die manier zit de gordel vast op de meest veilige manier.

Rijgedrag

Veilig op pad met de auto, heeft natuurlijk ook alles te maken met je rijgedrag. Houd je aan de verkeersregels, want deze zijn opgesteld voor jou en je medeweggebruikers’ veiligheid. Ook de maximale snelheid is vastgesteld voor de veiligheid en ook voor het milieu. Verkeersborden zorgen er ook voor dat je veilig op pad kunt. Zij maken de verkeerssituatie een stukje veiliger. Houd deze dus goed in de gaten.

Share.

About Author

Leave A Reply