Waar moet ik op letten bij het bewaren van thee?

0

India consumeert en produceert met afstand de meeste thee ter wereld. In alle soorten, smaken en geuren kun je het daar kopen. Ze weten dan ook het beste hoe je thee het lekkerst kunt zetten en hoe je thee het beste kunt bewaren. We hebben beroep gedaan op onze Indische thee sommeliers en hun geheimen ontrafeld. Deze geheimen om thee optimaal te bewaren gaan we met je delen, dus let goed op!

Waarom moet je thee op de juiste manier bewaren?

Heb je een zware dag gehad op werk en wil je echt even tot rust komen? Een heerlijke kop thee kan je dag weer helemaal goed maken. De warmte, smaak en geur zijn de ingrediënten die leiden tot een perfecte kop thee. Deze ingrediënten zijn mede afhankelijk van hoe je je thee bewaart. Het is dus van aanzienlijk belang dat thee op de juiste manier bewaard wordt. Je wilt immers niet een slappe kop thee, maar een echte smaaksensatie!

Thee optimaal bewaren doe je zo!

Het is verstandig om thee op een donkere en luchtdichte plek te bewaren, wanneer je de geur en smaak zo goed mogelijk wilt behouden. Daarom is een blik de beste opbergplek voor thee. Bij het bewaren van thee in blikken of potten dien je op de volgende dingen te letten.

Droog bewaren

Niets is zo desastreus voor thee als vocht, behalve natuurlijk wanneer het om een kopje thee zelf gaat. Wanneer theebladeren nat worden leidt dit zeer snel tot schimmels, gisting of rotting. Ook trekt vocht natuurlijk alle smaak uit de thee. Het is dus regel nummer één bij het bewaren van thee. Zorg ervoor dat het blik waarin je de thee bewaart goed droog is, en bewaar hem op een plek waar het niet zo snel nat kan worden. Vlakbij de wasbak is dus niet de beste plek. Spetters van de kraan kunnen namelijk ook al de thee verpesten. Een droog kastje is een veel betere plek.

(Constante) temperatuur

Thee gedijt niet goed onder warme temperaturen. De smaak en gezondheidseffecten van thee gaan snel verloren wanneer je de thee blootstelt aan hete temperaturen. Bewaar de thee dus altijd op kamertemperatuur en zorg er bovendien voor dat de temperatuur niet enorm schommelt. Schommelingen in de temperatuur zijn alles behalve goed voor thee. Thee buiten, in het schuurtje of vlak bij een kier naar buiten bewaren is dus zeker geen goed idee. Een kastje met constante kamertemperatuur is wel ideaal!

Afgescheiden bewaren

Thee is gevoelig voor andere geuren en smaken (dit geldt ook voor theesoorten onderling!). Thee neemt namelijk snel andere geuren en smaken in zich op. Zorg er dus voor dat je je thee afgesloten bewaart en bewaar geen theesoorten tegen elkaar aan. Dit zal leiden tot een nare mengeling van diverse smaken en dit raden we zeker niet aan. Het is het beste om je theesoorten apart van elkaar te bewaren.

Zo vol mogelijk

Last but zeker not least: lucht doet thee geen goed. Wanneer je een groot theeblik hebt met maar een klein beetje thee erin, dan zal de smaak en geur van de thee verminderen. Je wilt eigenlijk dat je thee een zo klein mogelijk gedeeld oppervlakte heeft met lucht. Zo zorg je ervoor dat je de smaak en geur het allerbeste bewaart.

Share.

About Author

Leave A Reply