Waarom is acrylverf een populaire verfsoort?

0

Acrylverf wordt door zowel de beginnende als gevorderde kunstschilder gebruikt. Het is namelijk een synthetische verf, welke eenvoudig met water kan worden verdund. Daarnaast wordt de kleur van acrylverf mooier naarmate er meerdere lagen over elkaar worden aangebracht. Ook staat deze verfsoort bekend om zijn zeer korte droogtijd. Dit is dan ook één van de redenen waarom zoveel kunstschilders voor acrylverf kiezen. Je kunt immers binnen een korte tijd meerdere lagen verf over elkaar aanbrengen, waardoor je een schilderij al binnen een paar uur kunt afronden. Hieronder zullen de belangrijkste voor- en nadelen van deze verfsoort kort worden beschreven.

Voordelen van acrylverf

Zoals al werd aangegeven droogt acrylverf snel op. Mocht je een fout hebben gemaakt op het schildersdoek, dan kun je deze eenvoudig corrigeren met bijvoorbeeld een nieuwe laag verf. Daarnaast is deze verf uitermate geschikt voor snelle opdrachten. Denk hierbij aan straatschilders, welke een eenvoudige portretschildering willen maken.

Wanneer de acrylverf volledig is opgedroogd zal er een elastische kunststoflaag overblijven. Deze laag beschermt het schilderij tegen invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan zonlicht, droogte en vocht. Hierdoor zal het schilderij niet snel beschadigen, waardoor de levensduur zal toenemen.

Een ander voordeel is dat je deze verf op diverse ondergronden kunt gebruiken. Schilderen op een schildersdoek is daarom niet per se nodig. Zo kunnen materialen als papier, karton, linnen en hardboard als ondergrond dienen. Daarnaast kun je met acrylverf diverse andere schildertechnieken nabootsen, waaronder effecten die overeenkomen met die van aquarel en olieverf.

Nadelen

De meeste acrylverven beschikken van nature niet over een glanzende uitstraling, waardoor de kleuren in vergelijking tot bijvoorbeeld olieverf minder mooi zullen zijn. Daarnaast kun je volledig opgedroogde acrylverf bijna niet meer verwijderen. Het is daarom belangrijk dat je gebruikte penselen en kwasten vrijwel meteen in water zet. Hiermee voorkom je namelijk dat deze zullen beschadigen en onbruikbaar worden.

Share.

About Author

Leave A Reply