Tips voor een weekendje Istanbul

0

Turkije is tegenwoordig vooral bekend om de resorts overal langs de kusten, maar een plaats als Istanbul is erg interessant qua hedendaagse en klassieke cultuur. De stad is vooral heerlijk om te bezoeken in het voorjaar of het najaar, omdat de temperatuur dan aangenaam is (niet te warm en niet te koud). Ga je een lang weekend of een paar dagen naar deze geweldige stad, bereid je dan alvast goed voor met deze tips!

Weekendje Istanbul
Bron: www.visit2istanbul.com

Bezienswaardigheden bezoeken

Istanbul is een stad die altijd al tussen het westen en het oosten in heeft gelegen en tegenwoordig zelfs nog steeds op de 2 werelddelen Europa en Azië. De stad is onderdeel geweest van zowel het Byzantijnse Rijk en het Romeinse Rijk als het Ottomaanse Rijk en daardoor beïnvloed door allerlei culturen. Istanbul is bezaaid met christelijke kerken en moskeeën die je kunt bezoeken, vergeet daarbij niet gepaste kleding te dragen of mee te nemen naar een moskee aangezien bedekte armen en benen verplicht zijn (evenals hoofdbedekking voor vrouwen zoals een sjaal of sarong). Vergaap je aan het prachtige interieur van de Blauwe Moskee en de Aya Sofia, neem rustig de tijd de verschillende gebouwen en tuinen van het Topkapi Paleis te bezichtigen, en vergeet vooral niet de spookachtige gewelven van de Basilica Cisterne.

Uitgebreid lunchen en dineren

In Turkije kun je heerlijk eten overal, kijk alleen een beetje uit bij de kleinere restaurantjes en tentjes op straat aangezien de hygiëne hier wel wat minder kan zijn. Varkensvlees zal je vanwege de islam bijna niet tegenkomen, maar vis, rund en kip worden op de meest heerlijke manieren bereid. Vind je het leuk om kleine hapjes uit te proberen, kijk dan waar ze als voorgerecht mezes hebben, de Turkse equivalent van tapas. Als dessert (of als souvenir voor thuis) kun je heerlijk Turks fruit nemen of zoete baklava, in de Turkse keuken wordt namelijk veel gewerkt met honing en pistachenoten.

Baklava Istanbul
Bron: www.fiveofthebest.com

Markten afstruinen

In Istanbul barst het overal van de markten, zowel overdekt als op straat. Niet te missen is natuurlijk de Grand Bazaar die opgedeeld is in sectoren met verschillende productcategorieën, en waar je echt letterlijk alles kunt krijgen. De kleine steegjes tussen de Grand Bazaar en de Galatabrug vormen eigenlijk ook een grote markt, waarbij ook hier producten uit dezelfde categorie bij elkaar te vinden zijn (van sieraden, trouwjurken, speelgoed tot huisraad).

Grand bazaar shops in Istanbul. Turkey.
Bron: www.orochiepezi.com

Een boottocht over de Bosporus maken

Istanbul is in delen opgesplitst door de Gouden Hoorn en de rivier Bosporus. Tijdens een boottocht over de Bosporus heb je prachtig uitzicht over het oude gedeelte van de stad (aan de zuidkant van de Gouden Hoorn) en het nieuwere gedeelte (aan de noordkant), alsook het gedeelte aan de Aziatische kant. De tocht richting het noorden levert prachtige plaatjes op van historische paleizen en buitenverblijven, een tocht richting het zuiden leidt naar de Prinseneilanden. Boottochten kun je boeken aan de zuidkant van de Galatabrug, waar ze ook vertrekken.

Oordopjes meenemen

Wil je ’s nachts lekker kunnen doorslapen na een vermoeiende dag vol bezienswaardigheden, neem dan oordopjes mee. In Istanbul lijkt het wel alsof er op iedere straathoek een moskee staat, en uit deze moskeeën wordt meerdere malen per etmaal tot het gebed opgeroepen. Oordopjes voorkomen dat je hier wakker van wordt (ook al is het ook best magisch om ’s nachts uit te kijken over de magische stad met daarbij het geluid van meerdere moskeeën door elkaar heen).

 

Share.

About Author

Als tekstschrijver houd ik me onder andere bezig met het schrijven van blogs. Vind het leuk anderen informatie te verschaffen als ze zich aan het oriënteren zijn op iets, maar ook om mensen kennis te laten maken met compleet nieuwe dingen. Zelfs ik word bij het schrijven van blogs soms verrast door de schijnbaar triviale, maar soms ook weer juist heel bijzondere onderwerpen en word daarbij op nieuwe ideeën gebracht!

Leave A Reply