Zo worden kunststof tandwielen gemaakt

0

Een tandwiel is een cilinder of wiel met getande onderdelen die gebruikt worden om richting, snelheid of beweging over te brengen. Tandwielen worden in diverse machines en constructies gebruikt, en ten opzichte van metalen tandwielen hebben kunststof tandwielen diverse voordelen. In dit artikel vertellen we je hoe kunststof tandwielen worden gemaakt.

Tandwielen vervaardigen: verspanen met precisie

Bij het bewerken van kunststof wordt gebruik gemaakt van diverse technieken. Voor het maken van kunststof tandwielen wordt een verspanende techniek gebruikt. Verspanen is namelijk een vorm van bewerking waarbij delen van het materiaal wordt weggenomen waardoor spanen ontstaan en het materiaal de gewenste vorm krijgt. De belangrijkste verspanende technieken zijn kunststof draaien en kunststof frezen. Voor het maken van kunststof tandwielen wordt de kunststof in een frees geplaatst, waarna de bewegende frezen de kunststof de juiste vorm geven. Om het gewenste tandwiel te krijgen kan men 3-assig, 4-assig en complex 5-assig simultaan frezen.

Nauwkeurige CNC productie

Nauwkeurige CNC productie

Voor de productie van kunststof tandwielen wordt gebruik gemaakt van een geconditioneerde bedrijfshal waarin de nieuwste frees- en draaibanken staan. De freesbanken maken gebruik van Computer Numerical Control (CNC). De geavanceerde CNC freesmachines maken het mogelijk om automatisch en zeer nauwkeurig kunststof tandwielen te maken. De gewenste vorm van het tandwiel wordt in een computer gemaakt en ingelezen in de machine. Daarna worden de benodigde bewerkingen automatisch uitgevoerd. De aan de freesmachines gekoppelde robots zorgen bovendien voor automatische belading. Dankzij deze manier van werken kunnen experts de kunststof tandwielen:

  • Sneller en efficiënter maken.
  • In grotere hoeveelheden produceren.
  • Zeer nauwkeurig werken.

Kunststof voor kunststof tandwiel

Voor het maken van kunststof tandwielen wordt alleen gebruik gemaakt van de beste high performance plastics. Zo kan een tandwiel gemaakt worden van Polyamide of Polyethyleentereftalaat. Ook wordt soms gebruik gemaakt van POM.

Polyamide (PA)

Polyamide is beter bekend als Nylon en wordt vanwege haar eigenschappen bij veel productieprocessen gebruikt. Doordat PA zeer slijtvast is en dynamisch zwaar belast kan worden is deze kunststof ook zeer geschikt voor het maken van tandwielen. Polyamide is beschikbaar in diverse varianten, waardoor het voor de productie van verschillende soorten tandwielen geschikt is.

Polyethyleentereftalaat (PETP)

Ook PETP is een sterke en slijtvaste kunststofsoort die geschikt is voor het maken van kunststof tandwielen. PETP is bovendien zeer goed te verspanen en neemt nauwelijks vocht op. Vaak worden tandwielen om die redenen van PETP gemaakt.

Kunststof tandwielen van bijvoorbeeld PA of PETP zijn slijtvast en slagvast. Bovendien zijn ze corrosiebestendig en in vergelijking tot metalen tandwielen relatief onderhoudsvrij.

Ben jij geïnteresseerd in de productie van kunststof objecten? Lees dan ook: Kunststofbewerking in 2021: wat staat ons te wachten

Share.

About Author

Leave A Reply