Tips voor dakonderhoud

0

Dakonderhoud is belangrijker dan je misschien denkt. Het zorgt er namelijk voor dat het dak goed blijft en dit vermindert de kans op schade en andere problemen. Wil je meer weten over dakonderhoud? Lees dan verder!

De dakinspectie 

Een belangrijk onderdeel van dakonderhoud is de dakinspectie. Bij een dakinspectie onderzoekt een dakdekker jouw dak en gaat hij of zij op zoek naar mogelijke zwakke plekken. Op deze manier kun je schade voorkomen. Wil je zelf het dak inspecteren? Dan kan dat!  

Waar moet je op letten bij een dakinspectie? 

Kies je ervoor zelf een kijkje te nemen op het dak zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. 

  • Begroeiing op het dak. Wanneer je ziet dat er veel mos, alg of andere planten op het dak groeien is verstandig dit er zo snel mogelijk weg te halen. Deze begroeiing kan er namelijk voor zorgen dat regenwater minder goed weg loopt, of dat er scheuren in het dakbedekking ontstaan. 
  • Kapotte of overvolle dakgoten. Ook hierbij is het grootste probleem dat regenwater blijft steken, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. 
  • Kleine beschadigingen of beginnende scheurtjes. Voorkomen is beter dan genezen, en daarom is het belangrijk dat je er vroeg bij bent. Zie je beginnende scheurtjes ontstaan? Laat deze dan zo snel mogelijk maken door een specialist, of ga zelf aan de slag. 

Verschillende soorten dakonderhoud 

Dakonderhoud kun je op verschillende manieren interpreteren. Er zijn dan ook meerdere subcategorieën die onder ‘dakonderhoud’ vallen.  Welke dat zijn vind je in het overzicht hieronder. 

Dak(goot) reinigen Coating aanbrengenKleine reparaties uitvoeren
Bij het reinigen van het dak of de dakgoten gaat het over het algemeen over het verwijderen van algen, mossen of andere vervuiling. Dit wordt vaak onder hoge druk en met heet water gedaan. In sommige gevallen worden er ook chemische middelen gebruikt om het hardnekkige vuil aan te pakken. Bij het coaten van een dak wordt er een laagje over het dak gespoten wat het dak moet beschermen. Deze bescherming komt doordat de coat laag minder vocht en lucht doorlaat. Het zorgt er ook voor dat je minder vaak hoeft te reinigen omdat mossen en algen hier minder goed op groeien. Door kleine scheurtjes te repareren kun je voorkomen dat er grotere schade ontstaat op het dak. In sommige gevallen worden er zelfs zwakke plekken versterkt op het dak om de schade helemaal te voorkomen. Dit noemen ze ook wel ‘preventieve dakreparatie’.  
Share.

About Author

Leave A Reply