Mythen over wortelkanaalbehandelingen ontkracht

0

Als je recentelijk hebt gehoord dat je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt, is de kans groot dat je direct nadat je de tandartspraktijk verliet, het internet begon af te speuren naar informatie over deze bekende maar zeer verkeerd begrepen tandheelkundige dienst. Het internet kan een geweldige plek zijn om nuttige informatie te verzamelen, maar het wordt ook geplaagd door onbetrouwbare bronnen en gevaarlijk onnauwkeurige informatie die nietsvermoedende online onderzoekers op het verkeerde pad kan brengen. Hier zijn veelvoorkomende mythes en misinformatie over wortelkanaalbehandelingen en tandpijn die veel voorkomen op het internet:

Vragen? Neem contact op met de experts van De Hilversumse Tandarts

Mythe 1: Wortelkanaaltherapie is pijnlijk

Er heerst het stigma dat een wortelkanaalbehandeling een pijnlijke procedure is. Maar, de waarheid is dat wortelkanaaltherapie wordt uitgevoerd om pijn te verlichten. Wortelkanalen zijn nodig wanneer een onbehandelde holte zich verspreidt naar het wortelkanaal van je tand en een infectie veroorzaakt. Hier komt de pijn vandaan, niet van de procedure zelf.

Tandartsen bij De Hilversumse Tandarts zullen het gebied rond de geïnfecteerde tand verdoven, waardoor je tijdens de procedure nauwelijks iets zult voelen. Eenmaal voltooid, zal de ondraaglijke pijn die je eerder hebt ervaren verdwijnen, en je tand zal worden gered.

Mythe 2: Een wortelkanaalbehandeling vereist meerdere afspraken

Een wortelkanaalbehandeling kan word

en voltooid in één of twee afspraken. Factoren die het aantal benodigde afspraken bepalen om een wortelkanaal te voltooien zijn onder andere:

  • De omvang van de infectie.
  • De moeilijkheid van het wortelkanaal.

Het herstellen van de tand na een wortelkanaalbehandeling is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de tand goed functioneert. De afspraken die nodig zijn om de tand volledig te herstellen, mogen in feite niet worden beschouwd als onderdeel van het wortelkanaalproces.

Mythe 3: Een wortelkanaalbehandeling is een kostbare behandeling

Het hebben van een wortelkanaalbehandeling en een tandkroon blijft minder duur dan het trekken van een tand en deze vervolgens vervangen door een brug of een tandheelkundig implantaat. Kosten variëren afhankelijk van hoeveel kanalen een tand heeft, of het de eerste keer is dat het wortelkanaal wordt uitgevoerd of een herbehandeling, en wie het wortelkanaal uitvoert (algemene tandarts of specialist)

Mythe 4: De voordelen van wortelkanaaltherapie zijn tijdelijk

Resultaten van een wortelkanaal zijn eigenlijk langdurig. Ze verlichten de tandpijn van patiënten en behouden de aangetaste tand onbepaald. De uiteindelijke restauratie of kroon is de sleutel tot succesvolle resultaten.

Mythe 5: Een goed alternatief voor een wortelkanaal is tandextractie

Soms kiezen patiënten ervoor om een tandextractie te ondergaan om extra tijd en geld te besparen voor een wortelkanaalbehandeling. Helaas kan de patiënt zich niet bewust zijn dat een tandextractie uiteindelijk zal leiden tot een behoefte aan uitgebreidere procedures en kostbare tandvervangingen. Na een extractie moet de ontbrekende tand worden vervangen door restauratieve tandheelkundige diensten zoals tandheelkundige implantaten of bruggen, wat meer tijd in de tandartsstoel en behandelingen vereist die veel duurder zijn dan een eenvoudig wortelkanaal.

Belangrijker nog, wortelkanaalbehandelingen behouden meer gezonde tandstructuur. Hoewel tandheelkundige implantaten en bruggen duurzame vervangingen kunnen zijn, zullen gezonde, natuurlijke tanden altijd sterker en functioneler zijn dan een prothese.Bron: Tandartspraktijk Hilversum

Share.

About Author

Leave A Reply