Tips voor het repareren van je wasmachine

0

Een schone was is wel zo fijn, maar wat nu als de wasmachine niet meer goed werkt? Grote kans dat er dan een reparatie nodig is aan de wasmachine. Hiervoor kan je een monteur inschakelen, maar deze kosten kun je ook uitsparen door zelf aan de slag te gaan. Een aantal problemen aan de wasmachine kun je namelijk ook zelf oplossen. Parts.nl legt uit hoe.

Veelvoorkomende problemen bij een kapotte wasmachine

Bij een wasmachine kunnen meerdere problemen ontstaan, waardoor reparaties noodzakelijk zijn. Veelvoorkomende problemen zijn het water dat in de trommel blijft staan, het niet goed centrifugeren, het niet draaien van de trommel en lekkage aan de wasmachine. Ook een een programma dat niet werkt en vuile was uit de machine zijn problemen die regelmatig voorkomen.

Water blijft staan

Het water wil niet afpompen, wat betekent dat er iets in het filter of de pomp zit of een blokkade in de afvoer. Controleer of het filter schoon is door middel van deze eruit te halen. Het filterhuis dient ook gecontroleerd te worden en kijk ook of je de schoepen van de pomp kunt ronddraaien. Tenslotte kijk je of de afvoerslang niet dubbel zit en of deze goed in de afvoer zit, die ook schoon moet zijn.

Centrifugeren werkt niet goed meer

Als het water niet snel genoeg wegloopt dan moet je het filter, de afvoerpomp, afvoerslang en afvoer controleren. Een ander probleem kunnen de koolborstels op de motor zijn, die slijtage kunnen tonen. Wanneer ze daadwerkelijk versleten zijn, dan dienen ze vervangen te worden. Er bestaat ook nog een mogelijkheid dat er te weinig was in de machine zelf zit, waardoor de balans zoek is bij het centrifugeren. De wasmachine zal dan automatisch stoppen.

Trommel houdt ermee op

Waarschijnlijk is de aandrijfriem eraf gegaan en is deze kapot. Deze kan opnieuw bevestigt en aangespannen worden, maar beter is het om een nieuwe te bestellen. Deze onderdelen voor de wasmachine kunnen online besteld worden. De nieuwe bestelde onderdelen plaats je om het vliegwiel van de trommel en de as van de motor. Wanneer de motor niet meer draait dan kan deze kapot zijn, maar het kan ook zo zijn dat de koolborstels versleten zijn.

Lekkage

Kijk als eerste of het filter wel goed dicht gedraaid zit. De afvoer kan echter ook lek zijn alsmede de slangen achter de machine, die wellicht niet goed vastzitten. De zeepbak kan ook verstopt geraakt zijn en deze dient dan goed schoongemaakt te worden, net als de ruimte erom heen. Zorg verder voor een schone deur en soepele en schone rubbers.

Programma draait niet

Als het ingestelde programma van de wasmachine niet draait, dan kijk je eerst waarom het water niet wil afpompen. Hierbij controleer je het filter en de afvoer of daar geen vuil in zit. Kijk daarna of er lekkage zit in een van de slangen of de afvoer. Wanneer de wasmachine niet over een aquastop beschikt, dan is het inlaatventiel of zeepbakdeksel defect. Controleer bij het ventiel of deze geen water doorlaat. Het motortje van het ventiel kan ook kapot zijn en dient dan vervangen te worden.

Vuile was

Dit komt bijna nooit door een technisch probleem van de wasmachine, maar eerder door het gebruik van de hoeveelheid wasmiddel. Alleen als de lagers finaal versleten zijn, dan kan er vet in de kleding komen. De dosering van het wasmiddel is belangrijk om vuilresten te voorkomen. Bij een grote dosering ontstaan er zeepresten en bij een kleine dosering ontstaan er vuilresten. Deze resten gaan zich opstapelen en komen uiteindelijk in de kleding terecht. Dit kan je oplossen door te kiezen voor een wolwas programma en daarbij bleekmiddel te gebruiken. Een andere tip is de wasmachine af en toe een keer op 90 graden te laten draaien.

Er kunnen dus meerdere oorzaken zijn van een defect aan een wasmachine. In veel gevallen kan je het echter zelf gewoon oplossen in plaats van een dure monteur te laten komen. Wasmachine onderdelen zijn namelijk eenvoudig online te bestellen, zodat je snel kan beginnen aan de reparatie van je wasmachine.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply