Tips bij het kopen en leggen van laminaat

0

Een vloer is vaak bepalend voor de uitstraling van een kamer en natuurlijk begin je daar ook mee. Wil je laminaat kopen? Dan heb je een ruime keuze in kleuren en dessins. En daarbij zijn deze vloeren ook nog eens een stuk voordeliger dan die van andere materialen. Ook het leggen is minder moeilijk en dat scheelt ook alweer in de kosten als je het laat leggen.

Dingen die je moet weten als je laminaat gaat kopen

1. Laminaat kopen doe je per pak.

Op het pak staat duidelijk vermeld hoeveel vierkante meter zijn opgenomen in een pak. Meet dus eerst de ruimte die je van laminaat wilt voorzien nauwkeurig op. Houd bij het kopen ook rekening met eventueel zaagverlies. Als de afronding naar boven per pak erg krap is, kun je beter een extra pak aanschaffen voor de zekerheid.

2. Laminaat is niet waterdicht.

Laminaat is niet waterdicht, tenzij je een speciale soort koopt die waterdicht is gemaakt. Laminaat is echt wel vochtwerend, dus de planken mogen best een keer nat worden. Een plas(je) dat niet wordt drooggemaakt, kan echter zorgen voor kromtrekken. Probeer dit te voorkomen.

3. Laminaat kan gecombineerd worden met vloerverwarming.

Een laminaatvloer is in het algemeen ook geschikt als je vloerverwarming hebt. Net als vrijwel iedere andere soort vloerbedekking zal laminaat een zekere isolerende werking hebben, maar de combinatie van laminaat en vloerverwarming is een goede. Let wel op dat er ook laminaatvloeren zijn die niet bedoeld zijn voor vloeren met vloerverwarming. Dit staat altijd op de verpakking.

Zaken waarmee je rekening moet houden bij het leggen van laminaat

Een paar tips bij het leggen van laminaat:

1. Laminaat kan werken.

Laminaat kan soms ‘werken’, net zoals een houten vloer dat doet. Dat is afhankelijk van onder meer de vochtigheidsgraad van de ruimte waar het wordt gelegd. Om dit effect zo veel mogelijk te beperken, dien je het laminaat een paar dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat leggen.

2. Laminaat moet nauwkeurig gesneden worden.

Laminaat van wat dikkere planken kun je het beste snijden met een zaagmachine voor een uiterst nauwkeurig resultaat. Normaal is een laminaatsnijder gemakkelijk te hanteren en levert die ook een goed resultaat. Hoeken van 90 graden snijden gaat snel en efficiënt.

3. Leg laminaat in de richting van het licht

Het beste effect met laminaat bereik je als je de vloer in de richting van het licht en dus de ramen legt. Door het licht lijken de planken dan langer en de kamer ruimer. Diagonaal leggen zorgt ervoor dat een ruimte op zich groter gaat lijken.

4. Denk aan de plinten

Als je het effect wilt hebben dat de vloer groter lijkt, kun je dat bereiken door de plinten dezelfde kleur te geven als de vloer. Als de plinten dezelfde kleur hebben als de muur, lijkt de vloer daardoor juist kleiner.

Een mooi effect geeft ook een trap in laminaat. Het is niet moeilijk om laminaat op de trap aan te brengen, maar dan moet je wel zorgen dat het zagen uiterst nauwkeurig plaats vindt. Om de trap veiliger te maken is ook optioneel laminaat met antislip te verkrijgen. Zo heb je een mooie trap die zeer veilig is. Vraag voor meer tips de leverancier van het laminaat.

Share.

About Author

Leave A Reply