Wat moet je kind doen om een eigen verzekeringen af te sluiten?

0

Een kind is vanaf 18 jaar verplicht om premie te betalen, dit kan zowel door de ouder gedaan worden of door het kind zelf. Tot 18 jaar kunnen kinderen kosteloos meeverzekerd worden bij de zorgpolis van ouders, daarna is het verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Wat je kind moet doen om een eigen verzekering af te sluiten? Je leest erover in het artikel!

Verzekeren van geboorte tot 18 jaar

Als een kind jonger dan 14 jaar is, hebben ouders de volledige verantwoordelijkheid. De ouders zijn dan ook aansprakelijk voor eventuele schade die kinderen hebben aangebracht en zullen alles moeten vergoeden. Vanaf 14 jaar (tot 16) zijn kinderen ook mede verantwoordelijk voor aangebrachte schade of dergelijke zaken. Na deze leeftijd zijn kinderen veel bewuster van schade die zij eventueel aanrichten, kinderen zijn dan ook aansprakelijk en als ouder mag dit duidelijk worden gemaakt. Een kind heeft dan nog geen eigen verzekering maar hier kan naartoe worden geleefd en ook een kleine bijdrage kan gevraagd worden. Zodra een kind 18 wordt, verandert er van alles en moet er een eigen verzekering worden afgesloten.

Welke verzekeringen kunnen er afgesloten worden?

Zodra een kind 18 wordt, kan hij/zij ook zelfstandig autorijden. Het kan voor komen dat je kind(eren) direct een eigen auto hebben zodra het rijbewijs binnen is, maar in de meeste gevallen zullen zij in de kindvriendelijke auto van een ouder rijden. Wanneer je kind de auto zo af en toe zal gebruiken, hoeft er niks veranderd te worden, indien een kind hoofdbestuurder wordt dient dit aangegeven te worden bij de verzekering. De premie zal omhoog gaan doordat kinderen van deze leeftijd een hoog risico zijn in het verkeer en helaas vaker schade maken. Je kind zal dit moeten aangeven bij de verzekering en zelf de verhoogde premie moeten betalen. Het voordeel hierbij is dat zij schadevrije jaren opbouwen op een vroege leeftijd.

Naast de zorgverzekering en autoverzekering kunnen ook diverse andere verzekeringen op eigen naam van je kind worden afgesloten. Denk hierbij aan het aanpassen van verzekeringen zoals: een aansprakelijkheidsverzekering, uitvaartverzekering, reisverzekering, brommerverzekering en bij het op kamers gaan ook de rechtsbijstandsverzekering en inboedelverzekering.

Eigen verzekering afsluiten

Veel jongeren studeren en daar is naast een goede opleiding ook verzekeringstechnisch veel winst te behalen. Zo kunnen jongeren vaak studentenkorting krijgen bij het afsluiten van verschillende verzekeringen, deze korting kan oplopen tot wel 25%! Indien je kind een eigen verzekering dient af te sluiten moet hij/zij zich afmelden bij de huidige verzekering (bij de ouders) en zich aanmelden bij een nieuwe verzekering. Daarbij moet goed gekeken worden naar de noodzakelijke verzekeringen en eventuele ‘jongerendeals’ zoals de studentenkorting bijvoorbeeld. Er zijn diverse onafhankelijke partijen die samen met je kind kunnen kijken naar de meest volledige en voordelige optie voor zijn/haar levensstijl en budget. De levensstijl heeft betrekking op het hebben van een auto, het uit huis gaan of nog thuis wonen en dergelijke. Indien je kind een laag inkomen heeft, kan hij/zij zorgtoeslag krijgen waarvan een deel van de verzekeringskosten betaald kan worden.

Kortom, meld je kind op tijd dat hij/zij een eigen verzekering moet afsluiten en kijk samen naar de diverse opties. Lees je goed in en vergelijk verschillende verzekeringen om tot de beste optie te komen!

Share.

About Author

Leave A Reply