Welke kosten zijn aftrekbaar bij het oversluiten van mijn hypotheek?

0

Omdat het vaak niet duidelijk is welke kosten je nu wel en niet kunt aftrekken bij een hypotheek willen we in dit artikel hierop in gaan zodat het een stuk duidelijker wordt. Als je besluit op het moment om een hypotheek af te sluiten, zijn er bepaalde kosten die je kunt aftrekken en andere kosten niet, die moet je zelf betalen. Om je hier een goed voorbeeld van te geven, zullen we beginnen met de kosten je kunt aftrekken.

Aftrekbare kosten bij het oversluiten van een hypotheek

Als allereerste kun je de rente van je oude hypotheek aftrekken van het moment dat je een nieuwe hypotheek hebt aangegaan. Daarnaast is het zo dat je de rente over een deel van je geld dat je gaat gebruiken voor de onderhoud van je woning ook kunt aftrekken. Meestal is dat niet zo een heel erg groot bedrag. Je kunt de kosten ook aftrekken over het geld dat je gaat gebruiken om de woning te verbeteren als de woning in slechte staat geraakt, dus met andere oorden verbouwingswerken om de staat te verbeteren. De meeste mensen weten niet dat ze deze kosten ook kunnen aftrekken. Je kunt namelijk de rente over een deel van je geld dat gebruikt moet worden om het hypotheek oversluiten te voltrekken ook aftrekken. Denk maar aan bijvoorbeeld taxatiekosten, notariskosten en de hypotheekkosten. Als er een jaar is voorbij gegaan, kun je in principe ook de eventuele boeterente aftrekken.

Welke kosten zijn dan nooit aftrekbaar?

Mocht je hypotheekschuld onder box 3 vallen, dan is de rente op de hypotheek niet aftrekbaar. Als je een boeterente moet betalen als je de hypotheek afsluit naar je nieuwe hypotheek en je laat vervolgens de boeterente meefinancieren dan is de rente hierover niet fiscaal aftrekbaar. Dit is belangrijk omdat dit nogal vergeten wordt.

De bijleen regeling

Sinds 1 januari 2014 is er een nieuwe regeling van kracht gegaan. De nieuwe regeling heet de bijleen regeling. Dit houdt in dat de overwaarde van je oude huis gebruikt moet worden om een nieuwe woning aan te kopen. Het is zo dat volgens de overheid moet je weer de overwaarde investeren. Doe je dat echter niet, dan kun je dit bedrag niet fiscaal aftrekken.

Share.

About Author

Leave A Reply