4 tips om de woning van ouderen veiliger te maken

0

Of je nu zelf een dagje ouder bent of zorgt voor een ouder: met deze tips zorg je ervoor dat het in en rondom de woning veiliger wordt. Op het moment dat je ouder wordt, gaat vaak het evenwicht achteruit waardoor de kans op vallen wordt vergroot. Jaarlijks overlijden er meer ouderen door een verkeerde val dan door het verkeer. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om veel voorkomende ongelukken te voorkomen. Met deze 4 tips kun je de woning van ouderen veiliger maken.

Let op met vloerkleden

Een losliggend vloerkleed of losliggende mat is erg gevaarlijk. Dit geeft onder andere risico om uit te glijden of te blijven haken, met alle nare gevolgen van dien. Je kunt dit oplossen door vloerkleden en matten te verwijderen of te voorzien van een speciale anti-sliplaag aan de onderzijde. Het kan ook een oplossing zijn om de huidige vloer te vervangen door een grove vloerbedekking en een traprenovatie uit te voeren als hier gevaarlijke vloerbedekking op ligt.

Goede verlichting

Ongelukken ontstaan vaak doordat mensen niet goed zien waar ze naartoe gaan. Zorg ervoor dat iedere ruimte goed verlicht is om de woning veiliger te maken, niet alleen de woonruimtes maar bijvoorbeeld ook de voorraadkasten. Plaats voldoende lichtschakelaars, zodat het licht op de overloop zowel onderaan de trap als boven ingeschakeld kan worden. Buiten kan je een buitenlicht met sensor installeren. Dit is handig bij het openen van de deuren en schrikt tegelijkertijd inbrekers af.

Handgrepen voor senioren

Handgrepen voor senioren

Handgrepen zijn ideaal voor wie moeilijk op kan staan uit bed, van de bank of uit een favoriete stoel of in de badkamer. De badkamer is de plek in huis waar de meeste valpartijen plaats vinden. Een natte vloer is nou eenmaal snel glad. Een handgreep biedt extra steun onder de douche, helpt het bij het opstaan van het toilet of uit bad. De pakpaal is een handig en flexibel hulpmiddel voor extra houvast in huis. In tegenstelling tot een handgreep die aan de muur gemonteerd wordt, is een grijppaal verplaatsbaar omdat deze tussen de vloer en het plafond geklemd wordt.

Bereikbaarheid verbeteren

Ten slotte is het belangrijk dat de oudere iemand kan waarschuwen op het moment dat er iets aan de hand is. Zorg ervoor dat er draadloze, het liefst mobiele telefoons in huis zijn en dat duidelijk is hoe deze werken. Ook valt het aan te raden om een huissleutel af te geven bij de buren en aan familieleden, zodat deze zichzelf binnen kunnen laten.

Share.

About Author

Leave A Reply