5 tips voor het gebruik van een multimeter

0

Een multimeter is erg handig om te gebruiken als je de weerstand wilt meten die op een bepaald circuit of elektronisch component loopt. Deze apparaatjes zijn eenvoudig af te lezen, hierdoor is het niet al te ingewikkeld om ze te gebruiken. Nu moeten we hier wel een kanttekening bij plaatsen, er zijn namelijk wel enkele dingen die je in het achterhoofd moet houden bij de juiste toepassing. Wij zullen je in dit artikel de top 5  tips voor het gebruik ervan laten zien!

  1. Zorg ervoor dat er geen stroom op het circuit staat

Deze tip lijkt misschien een beetje overbodig maar dit is hij zeker niet. Het blijkt namelijk dat hier nog regelmatig mensen mee de mist in gaan. Als je de stroom niet van het circuit af haalt dan zal de meting niet bepaald precies zijn. Plus, het is wel zo veilig om je te ontdoen van enig risico op een elektrische schok. Aangezien jouw multimeter al zal zorgen voor het voltage zal je geen andere stroombron nodig hebben. Haal de stekker dan ook uit het stopcontact en zorg ervoor dat alles uit staat.

  1. Kies de juiste uitvoering

Wanneer je gaat zoeken naar dit soort meetinstrumenten dan zal je gelijk zien dat er aardig wat mogelijkheden bestaan waar je uit zou kunnen kiezen. Het is verstandig om er een te kiezen die aansluit bij jouw project. Een digitale multimeter is vaak ideaal voor de kleine projecten, een Fluke multimeter is daarentegen weer handig voor de grotere projecten. Tussen de gewone digitale en de Fluke Multimeter zitten grote prijsverschillen, houd hier rekening mee als je er een gaat kopen. Een multimeter kopen vergt dus nog wel enig onderzoek, je wilt immers niet de verkeerde instrumenten in handen hebben voor jouw opdracht.

  1. Isoleer componenten afzonderlijk

Als je bepaalde componenten op een elektrisch circuit wilt gaan testen is het aan te raden om deze altijd afzonderlijk te testen. Het is namelijk zo dat de weerstand op de printplaat ervoor kan zorgen dat er een onjuiste afmeting plaatsvindt. Dit wil je natuurlijk voorkomen, door de componenten te isoleren kan je veel makkelijker en veel nauwkeuriger meten.

  1. Doe kennis op over elektronica

Het kan voor mensen die voor het eerst in hun leven een multimeter gebruiken nog best lastig zijn om alle termen en begrippen uit elkaar te houden. Dit is dan ook de reden dat het verstandig is om je in te lezen in de elektronische terminologie. Bekijk dus eens wat printplaatschema’s en lees eens wat diagrammen af. Hierdoor zal je in het vervolg veel sneller te werk kunnen gaan met dit meetinstrument.

  1. Voer het onderzoek vaker uit

Het nadeel van onderzoeken is dat het nogal eens voorkomt dat je waarden zal krijgen die sterk uit elkaar zullen lopen. Dit is natuurlijk niet prettig, echter hoeft het geen probleem te zijn. Door namelijk een bepaald project of onderzoek meerdere keren uit te proberen zal je wel een gemiddelde kunnen trekken uit de onderzoeksresultaten. Je kunt dit op diverse manieren doen. Op de eerste plaats kan je kiezen voor een tabel, op de tweede plaats kan je kiezen voor een grafiek en op de derde plaats kan je kiezen voor een digitaal Excel bestand voor het berekenen van de afwijking. Ook een digitale multimeter werkt het best en geeft de meest accurate resultaten af wanneer je een bepaald onderzoek vaker uitvoert.

Share.

About Author

Online marketeer met uiteenlopende interesses. Vind het leuk om bedrijven online verder te helpen. Daarnaast beheerder meerdere blogs.

Leave A Reply