Mag ik op elk water zomaar varen?

0

Als je een boot bezit of huurt is een rondje varen erg leuk. In Nederland zijn er veel plekken waar je met een boot vaart, van kleine plassen tot grote meren. Toch is het niet mogelijk om zomaar op elk water te varen, er gelden namelijk regels op sommige plekken. In dit artikel vertellen we je op welk water mag je varen en waar niet.

Varen in Nederland

In Nederland vaar je op veel verschillende plekken. Misschien heb je al een boot in bezit, maar het is ook mogelijk een boot te huren in Nederland. Voor sommige boten heb je een vaarbewijs nodig, maar dat is niet voor alle boten het geval. Wanneer je gaat varen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Welke dingen dat zijn, lees je verder in dit artikel.

Een vaarbewijs

Als eerst is het belangrijk om te weten dat je met een vaarbewijs ook meer verschillende wateren mag varen. Er zit een verschil tussen een klein vaarbewijs I, en een klein vaarbewijs II. Een klein vaarbewijs I heb je nodig om op rivieren, meren en kanalen te varen. Ook mag je hiermee op de Gouwzee varen. De Gouwzee is het water tussen het vasteland van Waterland en Marken. Dit vaarbewijs is dus geschikt om te varen op kleinere, binnenlandse wateren.

Met een klein vaarbewijs II vaar je op grotere wateren en kustwateren. Denk hierbij aan de Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.

Zijn er meer vaarregels

Zijn er meer vaarregels?

Om te varen op het water zijn er meerdere regels waar je je aan houdt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk niet plotseling van koers te veranderen en niet bij bruggen of sluizen te ankeren. Ook is het erg belangrijk rust te bewaren in natuur en woongebieden, maar ook in het algemeen geen overlast te veroorzaken op het water. Net als bij een auto, is het ook bij een boot niet toegestaan onder invloed te zijn van alcohol wanneer je dit voertuig bevaart. Het alcoholpercentage in het lichaam mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.

In principe is het dus mogelijk op elk water te varen in Nederland als je hiervoor een geschikt vaarbewijs hebt. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals beschermd natuurgebied, waar het niet is toegestaan om te varen. Dit staat duidelijk aangegeven op de desbetreffende plekken.

Nederland is met alle rivieren, zeeën, meren en grachten erg geschikt om te varen. Kies voor je het water op gaat een route uit en ga veilig het water op voor een geslaagde vaardag.

Share.

About Author

Leave A Reply