Wanneer moet je een elektrische fiets verplicht verzekeren? Wij leggen het je uit

0

Je bent hartstikke blij met je nieuwe elektrische fiets en daar ben je waarschijnlijk ook erg voorzichtig mee. Dus vraag je je vast af of je jouw nieuwe aanwinst moet verzekeren? En zo ja, hoe zit dat dan? Wij helpen je graag een handje verder.

Rijd je op een gewone e-bike, dus die met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur kan? Dan heb je geen kentekenplicht en dus ook geen verzekeringsplicht. Als je schade veroorzaakt met je fiets aan een ander, dan valt de dekking onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Heeft jouw elektrische fiets een geel bromfietsplaatje en een speed pedelec? Kan hij tot 45 kilometer per uur? Dan heb je een bromfietsrijbewijs nodig en moet je de e-bike verplicht verzekeren. Kijk daarvoor naar een bromfiets verzekering.

Soorten fietsverzekeringen

Je hebt als eerste een aflopende fietsverzekering. Daarbij betaal je in een keer een premie voor drie tot vijf jaar. Als jouw fiets kort daarna gestolen worden, dan krijg je helaas geen geld terug. Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je per maand of (half) jaarlijks. De kans op geld weggooien is dan een stuk kleiner, maar bij elkaar opgeteld is hij wel duurder dan een aflopende verzekering als je hem drie jaar hebt. Daarnaast heb je nog een verzekering met volledige cascodekking, dan ben je verzekerd tegen schade en diefstal. Bij een verzekering met enkel diefstal ben je – zoals de naam het al zegt – alleen verzekerd tegen diefstal. Als er losse accessoires gestolen worden, vallen die niet altijd onder de verzekering. De premie is vanzelfsprekend ook lager dan bij volledige casco.

Premieverschillen

De verschillen tussen de premies kunnen fors zijn. Maar dat heeft dan ook te maken met verschillende factoren. Denk aan: wat voor fiets heb je? Maar ook hoeveel je er voor betaald hebt en zelfs wat jouw postcode is. De duurste regio’s zijn vaak de grote steden en studentensteden. Hier gebeuren namelijk de meeste ongelukken worden meer diefstallen gepleegd. De kleinere plaatsen in een provincie zijn het goedkoopst en de randgemeenten zitten vaak in het midden. Er zijn ook een paar verzekeraars zoals Centraal Beheer, Interpolis en Hema die naar je leeftijd kijkt. Onthoud dat duurder niet altijd beter is: een goedkope fietsverzekering kan soms de beste zijn. Verlijk ze onderling daarom goed en kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding. Wat krijg je voor hoeveel je moet betalen.

Laat dit je niet afschrikken om een elektrische fiets aan te schaffen, want je zult er enorm van genieten. Je pakt immers met een tegenwindje ook gewoon de fiets, dankzij het genot van de trapondersteuning. Daarnaast is het een veel duurzamere manier van voortbewegen dan de auto. Wil je meer weten over duurzaam leven? Lees dan dit artikel: duurzaam leven, waarom en hoe?

Share.

About Author

Leave A Reply